Neem altijd contact op met de huisarts als je het bewustzijn hebt verloren na een val.
Neem altijd contact op met de huisarts als je het bewustzijn hebt verloren na een val.

Veilig thuis: Creëren van een valvrije omgeving voor ouderen

Zorg

Met het ouder worden, neemt ook het risico op vallen toe. Valincidenten bij ouderen kunnen leiden tot (ernstige) verwondingen, verminderde mobiliteit of het kan hen bang maken om opnieuw te vallen.

TWENTE – De meeste valincidenten doen zich voor bij 65-plussers. Jaarlijks belanden er 105.000 ouderen op de spoedeisende hulp als gevolg van een val. (bron: Zorg voor Beter).

Het risico op vallen kan toenemen door enkele factoren. Ten eerste kunnen ogen slechter worden naarmate iemand ouder wordt. Hierdoor kunnen zij een opstapje of drempel sneller over het hoofd zien. Ook vermindert de spierkracht en de balans wat het valgevaar vergroot. Duizeligheid is ook één van de oorzaken, bij te snel opstaan bijvoorbeeld. Een val kan vervelende gevolgen hebben. De botten worden zwakker naarmate we ouder worden. Wanneer iemand die ouder is valt, loopt diegene dus meer kans op gebroken botten. Ook is er het risico op hoofdletsel bij een val.

Veilige leefomgeving
Een belangrijke stap is om de leefomgeving veilig te maken. Denk hierbij aan het verwijderen van obstakels zoals onnodige meubels, snoeren en losse tapijten. Laat zo min mogelijk spullen los in het huis slingeren en zet voorwerpen niet te hoog neer. Toch iets van een hogere plank nodig? Gebruik dan een stevige huishoudtrap en geen stoel, opstapje of trapje. Zorg voor antislip badmatten om uitglijden te voorkomen.

Om de veiligheid nog verder te verbeteren kunnen er handgrepen worden geplaatst in bijvoorbeeld de badkamer, zodat vasthouden makkelijker wordt. Zorg bovendien voor voldoende verlichting in het huis, vooral ’s nachts.

Het is belangrijk om regelmatig te bewegen om de spieren en botten soepel en sterk te houden.

Hulpmiddelen
Er kunnen allerlei hulpmiddelen gebruikt worden, binnen- en buitenshuis, om vallen te voorkomen. Denk hierbij aan een rollator, krukken, een wandelstok of een rolstoel. Eventueel kan er thuis een traplift worden geplaatst, dit wordt in sommige gevallen vergoedt door de gemeente. Het juiste gebruik van deze hulpmiddelen kan de mobiliteit vergroten en het risico op vallen verminderen.

Veel zorginstellingen houden bovendien valpreventiecursussen voor mensen die angstig zijn om (weer) te vallen of die gewoon wat steviger op de benen willen staan. Met behulp van specifieke oefeningen worden de spieren getraind, waardoor mensen meer kracht in hun stabiliteit en romp krijgen. Ook leren mensen hier technieken om zichzelf beter op te vangen, mochten zij onverhoopt toch een keer vallen.

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 15 uur geleden
De kampioenstitel was een mooie afsluiter voor het elftal.
SDC '12's JO13-1 is kampioen! 16 uur geleden
Afbeelding
Zwembad de Kuiperberg op zondag 28 april weer open 16 uur geleden
Afbeelding
Eerste dameselftal SDC '12 viert kampioenschap 17 uur geleden
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 17 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 18 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 18 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 18 uur geleden