Ook senioren zijn steeds vaker online op zoek naar nieuwe contacten. Dit brengt wel risico's met zich mee.
Ook senioren zijn steeds vaker online op zoek naar nieuwe contacten. Dit brengt wel risico's met zich mee. Foto: Shutterstock

Senioren lopen groter risico op datingfraude: pas dus goed op!

Politie

Zo rond Valentijnsdag komt het thema liefde weer veelvuldig naar boven. Het is iets wat we eigenlijk allemaal graag willen: iemand om lief en leed mee te delen. Of gewoon voor een gezellige tijd in welke vorm dan ook. Wie op zoek gaat naar leuke contacten moet echter wel alert zijn op het gevaar van datingfraude.

TWENTE - Hoewel datingapps op de telefoon misschien iets lijken voor de jongere generatie, zijn er zeker ook senioren die graag hun hengel uitwerpen in deze digitale visvijver. Apps als Tinder zijn vooral populair bij de jongere doelgroep die meer uit is op vluchtig contact. Voor senioren die op zoek zijn naar iets meer én graag in de eigen leeftijdsgroep willen daten zijn er ook zelfs specifieke datingsites en apps. Wie online zoekt komt er de nodige tegen.

Risico’s
Wie aan de slag gaat op een datingsite of app doet er verstandig aan om de mogelijke risico’s goed in acht te nemen. Datingfraude komt namelijk de afgelopen jaren steeds meer voor. Zo becijferde de Fraudehelpdesk dat er in 2023 voor ruim 7 miljoen euro aan datingfraude gepleegd werd. Slachtoffers werden voor gemiddeld 30.000 opgelicht. Helaas zijn ouderen een geliefd doelwit voor allerlei vormen van oplichting, dus ook op dit vlak. Zo werd eind vorig jaar een bende opgerold die zich specifiek richtte op 75-plussers.

Herken fraude
Er zijn diverse signalen die kunnen duiden op datingfraude. Dit gaat vaak heel geleidelijk. Oplichters praten soms al weken of maanden met een slachtoffer voor ze beginnen met de fraude. Zo kan er ineens een probleem zijn met hun rekening waardoor ze niet bij hun geld kunnen. Of een grote calamiteit waardoor ze ineens geld nodig hebben. Dit kan eenmalig zijn, maar er zijn ook mensen die meermaals geld overmaakten naar fraudeurs omdat ze zó ingepalmd waren. Vraagt iemand dus om geld? Helaas is het veiliger om het contact af te breken dan hier op in te gaan.

Toch slachtoffer?
Wanneer men toch slachtoffer geworden is van datingfraude is het belangrijk om altijd aangifte te doen bij de politie. Helaas doen mensen dit nu nog vaak niet door schaamte. Toch is het juist belangrijk om dit te doen; de politie kan zo een dossier opbouwen met fraudegevallen waardoor daders hopelijk gepakt kunnen worden. Slachtoffferhulp Nederland heeft ook een online community opgezet specifiek voor slachtoffers. Kijk hiervoor op: www.community.slachtofferhulp.nl 

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 13 uur geleden
De kampioenstitel was een mooie afsluiter voor het elftal.
SDC '12's JO13-1 is kampioen! 14 uur geleden
Afbeelding
Zwembad de Kuiperberg op zondag 28 april weer open 14 uur geleden
Afbeelding
Eerste dameselftal SDC '12 viert kampioenschap 15 uur geleden
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 15 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 16 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 16 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 17 uur geleden