Ria blikt terug op een rijk leven. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Ria blikt terug op een rijk leven. (Tekst/foto: Martin Meijerink) Foto:

Ria van den Akker-Soest 100 jaar!

Human Interest

Woensdagmiddag 7 februari was ik op bezoek in de Scholtenhof, het zorgcentrum van de Zorgfederatie Oldenzaal. Daar had ik afgesproken met de dochter van mevrouw Van den Akker-Soest die donderdag 8 februari haar honderdste verjaardag zou gaan vieren.

OLDENZAAL - Ik ben op tijd en mag aanschuiven aan de praattafel waar aan het hoofd van de tafel de bijna-100-jarige heeft plaatsgenomen. Ik herken haar meteen want ik zie haar wekelijks wandelen met haar rollator in Oldenzaal hartje stad. In het voorbij gaan groeten we elkaar dan, maar tot een gesprek was het tot de dag van vandaag nog niet gekomen. En nu is het zo ver, de kilometervreter die wekelijks door het stadscentrum van Oldenzaal flaneert en mij dan gedag zegt, daar zit ik nu bij aan tafel.

Jeugd en huwelijk
Ria Soest is geboren in Utrecht 100 jaar geleden, ze was enig kind en had een strenge moeder, dat wil ze even kwijt. Na de lagere school ging ze naar de Ulo en vond na het behalen van haar diploma werk, eerst bij een uitgeverij en werd vervolgens telegrafiste bij de PTT. Ze ontmoet haar man in Utrecht, een Fries en gaat met hem een relatie aan. Ze trouwen in 1947 direct na de oorlog. Ze krijgt krijgt twee kinderen, een zoon en een dochter. En deze hebben er weer voor gezorgd dat ze rijk gezegend is met met vijf kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. Haar man was onderwijzer en hoofd van een basisschool in Utrecht, later wordt hij directeur van de pedagogische academie in Zeist.

Mooie jaren
Ze hebben gelukkige jaren samen, maken verre reizen door vele landen en hebben een voorkeur voor Spanje. Maar wanneer ze Nederland gaan ontdekken waar ze samen met vrienden vele ANWB wandelingen maken, zijn de reisjes naar het buitenland afgedaan. Wandelen is hun beide hobby, vele kilometers in de benen en tijdens deze wandelingen ontdekken ze ook Twente. Het land van melk en honing. Ze verhuizen van Zeist eerst naar Markelo en strijken daarna neer in Oldenzaal waar ze aan de Engelbertinklaan waar zij vele jaren samen met haar man heeft gewoond. Wanneer haar man wordt bezocht door Mr Parkinson en komt te overlijden, vind ze haar stekje in de Scholtenhof waar ze zelfstandig en naar tevredenheid woont in haar ruime appartement. Haar hobby was schilderen en tekenen, vol trots toont ze haar schilderijen die in de gaanderij van de Scholtenhof de wanden sieren. Ria Van den Akker - Soest is een gezellige dame, ze weet het gesprek met haar medebewoners in de Scholtenhof gaande te houden, ze is een prettig en gezien gezelschap aldus haar medebewoners.

Verjaardag vieren
Donderdag, op haar honderdste verjaardag, kwam burgemeester Patrick Welman haar persoonlijk feliciteren namens het gemeente bestuur. De redactie van Hart van Oldenzaal sluit zich bij deze felicitaties aan. Ria en ik spraken af dat we, wanneer we elkaar weer treffen, een bakkie gaan doen.

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 13 uur geleden
De kampioenstitel was een mooie afsluiter voor het elftal.
SDC '12's JO13-1 is kampioen! 14 uur geleden
Afbeelding
Zwembad de Kuiperberg op zondag 28 april weer open 14 uur geleden
Afbeelding
Eerste dameselftal SDC '12 viert kampioenschap 15 uur geleden
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 15 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 16 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 16 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 16 uur geleden