Lamin en Marleen. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Lamin en Marleen. (Tekst/foto: Martin Meijerink)

Twentenaren zetten zich in voor humanitaire hulp aan Gambia

Human Interest

Humanitaire hulp aan Gambia wordt al vele jaren en op vele fronten geboden door stichtingen en particulieren. Gambia heeft ook een gebrek aan natuurlijke grondstoffen en leunt qua economie bijna volledig op het toerisme. Het toeristisch verkeer vindt voornamelijk plaats aan de kust, waardoor de tegenstellingen met het achterland groot blijven. 

TWENTE - Terwijl hotels en huizen langs de kust de eerste stappen hebben gezet in de moderne economie, blijft het landelijk gebied gekenmerkt door armoede en achterstand in ontwikkeling en onderwijs. Wanneer ruim vier jaar geleden de zusjes Gervink (de ijsjesverwenners van ijssalon La Venezia in De Lutte) hun vakantie doorbrengen in Gambia, raken ze verliefd op het land, de cultuur en de mensen. 

Toevallige ontmoeting
De tweede vakantie doet zich een bijzondere situatie voor. Marleen ontmoet in het hotel de ambassadrice van de stichting Mama Africa for Gambia, Marieke van der Wal. Marleen en Marieke raken in gesprek en er is een klik. Weer thuis gekomen nemen Bernadette en Marleen het initiatief in De Lutte, Losser en Overdinkel en zetten acties op, om vanuit Twente ook bij te dragen aan de hulp in Gambia. Ze staan op de kerstmarkt in De Lutte en in Overdinkel namen ze het initiatief om samen met het Gerardus Bedevaart Comité een goedereninzameling te organiseren. Beide met succes.

Opnieuw in actie
Marleen Gervink en Marieke van der Wal zijn opnieuw actief voor Gambia en ze zetten nu een actie op gericht ter ondersteuning van een kleuterschool in Brikama, onderdeel van een duurzaam project gericht op onderwijs en sociale omgeving. De actie die nu in De Lutte wordt opgezet richt zich met name op de kleuterschool in Brikama. Zaterdag 9 maart om 17.00 uur kunt u deelnemen aan een Afrikaanse maaltijd die op authentieke wijze zal worden bereid. Met deze actie en deelname ondersteunt u Gambia en met name de jeugd in Brufut. De maaltijd wordt gehouden aan de Tapuitstraat 7 in De Lutte. Deelname kost 30 euro. Reserveren voor 5 maart bij Marleen Gervink, via 06-51 253 834.

Liefde voor het land
Er is inmiddels vriendschap ontstaan met de inwoners van Brufut, en liefde voor het land en het volk van Gambia. Een bijzondere verbintenis is ontstaan tussen Marleen Gervink en de Gambiaan Lamin Njie. Marleen is inmiddels met haar grote liefde Lamin gaan samenwonen in De Lutte. Zo ervaren wij weer, dat liefde en vriendschap over landsgrenzen heengaat. Ze verwachten ook u op zaterdag 9 maart bij de Afrikaanse maaltijd. Kom ook en help de bevolking van Gambia met een mooie bijdrage.

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 13 uur geleden
De kampioenstitel was een mooie afsluiter voor het elftal.
SDC '12's JO13-1 is kampioen! 14 uur geleden
Afbeelding
Zwembad de Kuiperberg op zondag 28 april weer open 14 uur geleden
Afbeelding
Eerste dameselftal SDC '12 viert kampioenschap 14 uur geleden
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 15 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 15 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 16 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 16 uur geleden