Sportcentrum de Vlaskoel in Tubbergen
Sportcentrum de Vlaskoel in Tubbergen

Onderzoek één gezamenlijk sportbedrijf

Gemeentenieuws

REGIO - De gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen hebben het bureau Synarchis de opdracht gegeven om de haalbaarheid van één gezamenlijk sportbedrijf voor de Noordoost Twentse gemeenten te onderzoeken. Het onderzoek is opgedeeld in drie deelonderzoeken. Het eerste deel is inmiddels afgerond en voor elke gemeente is een advies uitgebracht over deelname aan een sportbedrijf. Vooralsnog is de conclusie dat één gezamenlijk sportbedrijf voor de (gemeentelijke binnenzwembaden van de) Noordoost Twentse gemeenten een stap te ver is. Lees verder op pagina 5.

In het onderzoek van Synarchis is gekeken naar de meerwaarde van een gezamenlijk sportbedrijf op het gebied van personeel, ICT, inkoop, veiligheid en kwaliteit en maatschappelijke meerwaarde. Het onderzoek is opgedeeld in drie deelonderzoeken, waarvan het eerste deel is afgerond. Voor elke gemeente is een advies uitgebracht over deelname aan een sportbedrijf.

Richard de Way, wethouder gemeente Dinkelland: “We zijn met het onderzoek gestart om te kijken of er een verdergaande samenwerking tussen de zwembaden mogelijk is.” Dat is ook wat wethouder Hilde Berning-Everlo van de gemeente Tubbergen aangeeft. “We willen dat het gemeentelijke zwembad betaalbaar en toegankelijk blijft voor onze inwoners, ook in de toekomst. Dat is best een uitdaging. Om te zorgen dat het zwembad toekomstbestendig is zetten we lokaal stappen, bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming. Daarnaast hebben we ook onderzocht wat regionaal de mogelijkheden zijn”, aldus de Tubbergse wethouder. De conclusie volgens beide gemeenten is dat deelname aan een intergemeentelijk sportbedrijf geen passend alternatief is voor de (personele) uitdagingen en dat de voordelen onvoldoende garanties en perspectief bieden tegenover de benodigde investering in tijd en geld.”

Het is een complexe puzzel omdat de huidige situatie van de binnensportaccommodaties per gemeente verschillend is. Zo heeft de ene gemeente de sportaccommodaties meer op afstand door de exploitatie te laten doen door een stichting of BV en is bij de andere gemeente de exploitatie van de sportaccommodatie een onderdeel van de gemeentelijke organisatie. Door deze verschillen zijn de voor- en nadelen van één sportbedrijf voor iedere gemeente verschillend. De algemene conclusie is dat het oprichten van een sportbedrijf niet wordt gezien als de beste oplossing. Met name het inleveren van de eigen identiteit, de onzekerheid van een kostenverlaging en het intensieve vervolgtraject om te komen tot een sportbedrijf, worden als nadelen gezien. Vanwege de kwetsbaarheid van Sport Oldenzaal BV is voor de gemeente Oldenzaal een positief advies gegeven voor het oprichten van een sportbedrijf. 

De gemeente Tubbergen, Dinkelland en Losser zien een vrijblijvende samenwerking op onderdelen nog steeds zitten. Zij verkennen daarom met elkaar op welke onderdelen dit mogelijk is. 

Het onderzoek heeft alle gemeenten inzicht gegeven in de kwetsbaarheden en kansen op het gebied van bedrijfsvoering, kwaliteit en professionaliteit. Voor Oldenzaal geldt dat zij verder kijkt naar een mogelijke samenwerking met een sportbedrijf in de regio. Ook bekijkt zij de mogelijkheden om het beheer en de exploitatie van het zwembad onder te brengen bij de gemeentelijke organisatie.

Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur Mijande Wonen 5 uur geleden
De drone is een handig hulpmiddel om nesten te ontdekken met zo min mogelijk verstoring. (Foto: Hennie Schröder)
Record aantal nesten van grutto's ontdekt met drone 7 uur geleden
Er is veel mooie natuur gerealiseerd de afgelopen jaren. Ga mee en ontdek het eindresultaat van al deze inzet.
Laatste Natura 2000-excursies Manderheide op 23 mei en 5 juni 27 apr, 13:43
Afbeelding
Bedreiging in de gemeentepolitiek 27 apr, 13:17
King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 27 apr, 11:36
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 26 apr, 15:41
Er werden weer mooie sportieve prestaties geleverd!
Judoka's ontvangen weer diploma's bij competitie 26 apr, 15:01
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 26 apr, 13:34