Gezellige ontmoetingen tussen buren en buurtgenoten staan centraal tijdens Burendag.
Gezellige ontmoetingen tussen buren en buurtgenoten staan centraal tijdens Burendag.

Twente viert weer gezellige Burendag

Algemeen

Burendag is dé dag waarop de buurt samenkomt. In 2022 vindt Burendag plaats op zaterdag 24 september. Organisatoren Douwe Egberts en het Oranje Fonds zien dat er veel behoefte is aan verbinding na twee jaar afstand houden door corona. 

TWENTE – Burendag is een initiatief van koffiemerk Douwe Egberts en het Oranje Fonds waarin zij zoveel mogelijk buren met elkaar in contact proberen te brengen. Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. Uit onderzoek van het Oranje Fonds in 2019 bleek dat 66% van de mensen na Burendag meer contact heeft met de buren. Mensen voelen zich meer verbonden met de buurt en bewoners en 67% voelt zich meer thuis en betrokken.

In 2006 werd Burendag voor het eerst georganiseerd door Douwe Egberts als een reclamestunt, vanuit hun gedachte dat waar koffie is, gezelligheid is. Inmiddels is deze dag uitgegroeid tot een landelijk fenomeen dat in het teken staat van het vieren en het bevorderen van contact tussen de buren. Het Oranje Fonds is het nationale fonds voor sociale initiatieven en probeert de samenhang tussen groepen en mensen te bevorderen. Sinds 2008 is het Oranje Fonds medeorganisator van de Burendag waarbij beide organisaties mensen dichter bij elkaar willen brengen.

Iedereen in Nederland kan meedoen aan Burendag. Een activiteit kan als zo simpel zijn als samen een kop koffie drinken. Hoewel er geen financiële bijdrage meer kan worden aangevraagd is aanmelden van een activiteit voor de Burendag nog steeds mogelijk.

Dit jaar zijn er al meer dan 8000 activiteiten door heel Nederland gepland waarvan zo’n 500 in Twente. Activiteiten lopen uiteen van moestuinen opknappen in Almelo, barbecues in Hengelo, spelletjes in Rijssen en een multiculturele proeverij in Enschede. Bezoek voor een overzicht van alle activiteiten in Twente ook de website van Burendag.

burendag.nl

Een activiteit in Losser is de workshop ‘Wormhotel maken’. Ook is er een fietstocht met aansluitend een barbecue gepland. In Oldenzaal worden er onder andere vogelhuisjes gemaakt, wordt de Jeu de Boules-baan opgefleurd en zijn er enkele bijeenkomsten om buren beter te leren kennen. In Ootmarsum is er onder andere de mogelijkheid om in een nostalgische touringsbus een rondje door Ootmarsum te maken. In Tubbergen zijn er diverse activiteiten om buurten samen op te knappen.

!
Afbeelding
Vele handen maken licht werk bij trots FC Twente 12 uur geleden
Afbeelding
Kunstenaarscollectief exposeert in stadstheater De Bond 24 sep, 11:43
Afbeelding
“Observe the Moon Night” in sterrenwacht Cosmos 24 sep, 10:24
Afbeelding
Pianofestival bezoekt de Stiftskerk in Het Stift met bekende pianisten 23 sep, 15:23
Afbeelding
Gemeenten bezig met voorbereiding woonbeurs 23 sep, 14:46
Afbeelding
Ervaar het OV in Denekamp 23 sep, 14:22
Afbeelding
GGD Twente voert weer een groot onderzoek uit 23 sep, 13:50
Afbeelding
Rabobank geeft de clubs een steuntje in de rug 23 sep, 13:29