De aanhoudende stroom vluchtelingen en anderen die zich hier willen vestigen zorgt voor grote druk op opvanglocaties.
De aanhoudende stroom vluchtelingen en anderen die zich hier willen vestigen zorgt voor grote druk op opvanglocaties. Foto: Shutterstock.com

Tubbergen onaangenaam verrast door gedwongen opvang Albergen

Algemeen

Hét nieuwsfeit van deze week is uiteraard de geplande komst van een gedwongen vluchtelingenopvang in hotel ‘t Elshuys in Albergen. De gemeente Tubbergen heeft een primeur die men zeker niet wil: het is de eerste gemeente die door het Rijk gedwongen wordt om een opvang toe te staan. Of men wil of niet...

ALBERGEN - Dat er een probleem is qua het opvangen van vluchtelingen is wel duidelijk: de doorstroming van statushouders stagneerde en de opvang bij Ter Apel barst uit zijn voegen. Hoewel Nederland dus overduidelijk de huidige toestroom niet toe kan, is het sluiten van de grenzen ook geen optie volgens de overheid. Nederland moet immers voldoen aan de geldende Europese afspraken.

Het kabinet probeerde gemeenten over te halen om uit eigen beweging opvanglocaties aan te bieden; onder meer als crisisnoodopvang voor korte tijd, maar ook meer structurele oplossingen. Gemeenten zien dit uiteraard niet zitten: ze zien de problemen in Ter Apel en vrezen een aantasting van de leefbaarheid in hun gemeente.

Dinsdag om 18.30 uur deelde staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie mee aan de gemeente dat hij het COA opdracht heeft gegeven om hotel ‘t Elshuys te kopen voor vestiging van een asielzoekerscentrum. De gemeente werd vooraf niet geïnformeerd, zo benadrukte wethouder Ursula Bekhuis. De gemeente is van mening dat de vestiging van statushouders en/of asielzoekers niet past binnen het huidige bestemmingsplan voor het hotel. Bovendien zou de beoogde opvang van 300 mensen niet in verhouding staan tot het aantal inwoners van Albergen: 3.600. “Er zal eerst afstemming met het COA moeten plaatsvinden over de gang van zaken en de gemeente probeert daarom ook meer duidelijkheid te krijgen. Verder zal de gemeente de vragen van de directe omgeving op zeer korte termijn zo goed mogelijk beantwoorden.”, aldus de eerste persverklaring van de gemeente. De reacties in Albergen - en ver daarbuiten - waren uiteraard niet vrolijk: het is de eerste keer dat het Rijk dit dwangmiddel toepast. 

De buurt toont zich strijdbaar en keek eerst naar de mogelijkheid om het hotel zélf aan te kopen. Het bleek echter al verkocht te zijn. Sinds de bekendmaking van de plannen zijn er elke avond protestacties gehouden bij het pand. Donderdag kwamen ook Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Joost Eerdmans langs om te praten met omwonenden.

Het COA wil hoe dan ook vaart maken; begin volgende maand moeten de eerste asielzoekers er opgevangen worden.

Een aangepaste badkamer helpt al veel om een woning levensloopbestendig te maken. Maar het kan ook een flinke investering zijn voor een huiseigenaar.
Verzilverlening: langer zelfstandig en duurzaam wonen in Dinkelland 3 uur geleden
Bij de Westerveldmolen in Tilligte is er een extra uitgebreid programma in verband met het 40-jarig jubileum van de herbouw.
Leuk programma voor de Molendag 3 uur geleden
Afbeelding
Avondwandeling Landgoed Singragen gisteren
Afbeelding
Wandeling in het Dal van de Mosbeek 5 mei, 13:04
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 4 mei, 14:45
Afbeelding
Paspoort tijdig verlengen 4 mei, 13:39
Zelf groente verbouwen is gezellig én gezond.
Verloting volkstuintjes afgerond 4 mei, 12:30
Afbeelding
Repair Café Vasse woensdag 8 mei 3 mei, 14:34