Een echte wijngaard in Twente; toch wel vrij bijzonder.
Een echte wijngaard in Twente; toch wel vrij bijzonder. Foto: Picasa

De schoenen uit, de klompen gaan aan

Algemeen

Voor enkele weken geleden was mij gevraagd om aandacht te besteden in de Hart-krant rond de protestactie. tegen het zonnepanelenpark aan de Reininksweg in Deurningen. Voor mij een bijzondere ervaring die middag. Want vanuit een hoogwerker werd ik in de gelegenheid gesteld een passende protest foto te maken. 

DEURNINGEN - Toen ik vanuit de hoogwerker om mij heen keek, zag ik een prachtig aangelegde wijngaard, hoe kan dat? Nog nooit opgevallen, was mijn eerste reactie. Nieuwsgierig ging ik op onderzoek uit en ik ontdekte, dat op het toegangshek stond geschreven ‘Wijngaard Kotter’.

Een wijngaard op Oldenzaalse grond, nog nooit van gehoord, en voor veel Oldenzalers mogelijk ook nog onbekend. Vandaar dat ik u deelgenoot maak. En wat doe je dan als nieuwsgierige senior nieuwsgaarder, navragen. En dat navragen resulteerde er in dat ik door Tom en Bianca, de eigenaren van de Wijngaard Kötter, werd uitgenodigd.

Afgelopen vrijdag bracht ik een bezoek aan Bianca en Tom en kwam ik ook in contact en in gesprek met een achttal Oldenzalers die bezig waren samen met de begeleidster Marga Bulters van Zorggroep Sint Maarten om dagactiviteiten te vervullen bij Wijngaard Kotter. Een ongedwongen sfeer, maar met orde en regelmaat. De schoenen uit, de klompen aan en dan de wijngaard in. Orde en regelmaat is dat wat mij opviel, de schoenen worden keurig opgeborgen in het schoenenkastje en er wordt hier niet gewerkt zonder werkhandschoenen, vertelt Tom Kotter.

Opgewekte en blije senioren trekken de wijngaard in onder leiding van Marga en Bianca. Ik sta verwondert, kom hier om de voor mij nog onbekende wijngaard te ontdekken en maak plotseling kennis met Oldenzalers die deelnemen aan dagbesteding, georganiseerd door Zorggroep Sint Maarten. Erve Huiskes en Wijngaard Kotter. Het was dan ook voor mij het begin van een bijzondere ochtend bij wijngaard Kotter. Bianca en Tom vertellen dat ze in samenwerking met erve Huiskes en Zorggroep Sint Maarten de wijngaard onderhouden samen met Oldenzaalse mannen en vrouwen de werkzaamheden uitvoeren die passen bij het in stand en schoonhouden van Wijngaard Kotter. Met voor Tom en Bianca de eigen opdracht dat ze willen bijdragen in de strijd tegen de eenzaamheid van ouderen en met name Oldenzaalse ouderen.

Erve Huiskes bestaat al een aantal jaren, hier wordt hulp geboden en aandacht gegeven aan eenzame en ouder wordende Oldenzalers. In de hedendaagse maatschappij heerst veel eenzaamheid, zo wordt door velen ervaren. Kleinschalig probeer ook ik mijn steentje bij te dragen maar dat is te weinig. Daarom prijs ik al die de medewerkers van de zorginstellingen die zich dagelijks inzetten en aandacht geven aan de eenzame en hulp behoevende medemens.

Dagbesteding vanuit Erve Huiskes geeft de deelnemers het goede gevoel. Op de wijngaard van Erve Kotter heerst het gevoel van vrijheid en blijheid en het in beweging zijn en in beweging blijven dat maakt de opstap naar mindere eenzaamheid. Ik wilde verhalen over de Oldenzaalse Wijngaard Kotter, dat heeft u nog van mij tegoed. Gelet op het aanstaande Wijnfeest dat op 17 en 18 september de Twentse wijngaard Kotter bij het Hulsbeek wordt gehouden.

Naast de wijnproductie helpt de wijngaard ook om eenzaamheid te doorbreken.
Afbeelding
Dementietafel Beleven in Muziek 28 sep., 16:31
Afbeelding
Werken op Kind-jeugdlocatie de Molenwiek van Aveleijn 27 sep., 20:06
Afbeelding
Een avondje uit met het Blauwnet Avondretour 24 sep., 18:22
Afbeelding
Expeditie Springendal: voor natuurliefhebbers 24 sep., 13:39
Afbeelding
Nomineren voor de verkiezing van Amateurscheidsrechter van het Jaar 24 sep., 10:35
Afbeelding
Tellers gezocht 24 sep., 07:46
Afbeelding
Verenigingen vanaf zaterdag op pad met de Grote Clubactie 23 sep., 17:26
Afbeelding
Nieuwe fontein is geplaatst in de tuin voor museum Huize Keizer 23 sep., 12:36