De omwonenden blijven strijdbaar tegen de komst van een megazonnepark in hun spreekwoordelijke achtertuin.
De omwonenden blijven strijdbaar tegen de komst van een megazonnepark in hun spreekwoordelijke achtertuin. Foto: Picasa

Protest tegen zonnepark Deurningen

Algemeen

Een groep bewoners, ondernemers en anderen die het buitengebied van Oldenzaal en Dinkelland een warm hart toedragen komt momenteel in actie. Aanleiding is de voorgenomen komst van een mega-zonnepark van ruim twintig hectare in Deurningen. Zij maken zich zorgen om een aantasting van dit mooie landschap.

DEURNINGEN - Waar komt het zonnepark precies? Komend van Oldenzaal richting Hengelo sla je bij voormalig café Golbach rechts af. Daar loopt de Reininksweg en juist hier, in een gebied met landschappelijke waarde, wil het Duitse bedrijf Kronos een mega-zonnepark aanleggen. 

Ondernemer Fons Seiger en agrariër Gerard Spekhorst zijn samen met de bewoners en de Stichting Oost Deurningen fel gekant tegen de komst van deze ‘landschapsvervuiler’. Ze krijgen veel steun, zo bleek mij afgelopen zaterdagmiddag. De aangekondigde actie tegen de komst van een mega-zonnepark op deze plek werd ondersteund door jong en oud uit de Deurningse buurtgemeenschap. “Kom je onze actie ondersteunen Martin?”, was de oproep van Fons Seiger. “Schrijf, want je weet wie schrijft die blijft. En schrijf dat wij ondernemers en bewoners willen blijven genieten van ons woon- en werkgebied in Oost-Deurningen.”

Vroegtijdig was ik dan ook zaterdagmiddag aanwezig aan de Reininksweg waar ik in de gelegenheid werd gesteld om vanuit een hoogwerker deze bijpassende (protest) foto te maken. Vroegtijdig signalen afgeven moet aan de politieke partijen in Dinkelland en Tubbergen duidelijk maken dat ondernemers en inwoners niet gekant zijn tegen de komst van zonnepanelen op zich - maar niet op deze bijzondere plek in het gebied.

Wanneer de vakantie voorbij is zal er in de gemeenteraden stevig worden gediscussieerd over het al dan niet toelaten van dit zonnepark aan de Reininksweg. Fons Seiger en GerardSpekhorst maken deel uit van de werkgroep die met de buurtbewoners de strijd zijn begonnen tegen de aanleg van dit megazonnepark. Hierin staan ze niet alleen. De eerste acties waren gesprekken aan de keukentafel en die hebben er al toe geleid dat de harmonie onder de buurtbewoners alleen maar sterker is geworden. Maar liefst tien perceeleigenaren hebben na de keukentafelgesprekken besloten dat zij niet meer bereid zijn om hun gronden te verkopen ten behoeve van een door Kronos gepland megazonnepark in Deurningen. Men blijft strijdbaar!

Afbeelding
EHBO Rossum eert jubilarissen 10 uur geleden
Afbeelding
Uitgifte bedrijfskavels op industrieterrein De Mors 10 uur geleden
Afbeelding
Twente in mediterrane sferen op het Stiftfestival in augustus 11 uur geleden
Afbeelding
Maak figuren van klei en leer er alles over bij Watermolen Frans 11 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening van De Inloop in MFA Terra Nova 12 uur geleden
Afbeelding
Bruggenbouwer lokale cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Bezoek het Huis Singraven op de Dag van het Kasteel 26 mei, 15:16
Afbeelding
Gemeenten waarschuwen weer voor acquisitiefraude 26 mei, 14:15