De Manderse senioren zijn trots op hun kampioene.
De Manderse senioren zijn trots op hun kampioene. Foto: Picasa

Nette prestaties op NK Klootschieten

Algemeen

Afgelopen zondag vonden de Nederlandse Kampioenschappen Klootschieten plaats. De organiserende vereniging was KV Zwolle. De vereniging is niet gevestigd in de stad Zwolle, maar in de buurtschap Zwolle bij Groenlo. 

TWENTE - KV Zwolle is één van de elf klootschietverenigingen die samen de Achterhoekse Klootschieters Federatie (AKF) vormen. De AKF is één van de zeven afdelingen die samen de Nederlandse Klootschieters Bond (NKB) vormen. De NKB is lid van de NOC*NSF. In de loop der jaren heeft de KV Zwolle zich ontwikkeld tot één van de toonaangevende verenigingen met een ledental van ongeveer 100. Gezegd mag worden dat deze organiserende vereniging een pluim verdient over deze goed georganiseerde kampioenschappen 2022.

Mijn aandacht ging uit naar Annemarie Leusman – Bels (49). Zij boekte tijdens deze kampioenschappen in haar leeftijdklasse categorie 7 uitstekende resultaten. Ze presteerde het om op alle drie onderdelen - zetten, straat en veldbaan - te scoren. Voor mij aanleiding om twee dagen na de feestvreugde in Groenlo Annemarie Bels op te zoeken. Waar kun je dat dan het beste doen? Op de mooie klootschietbaan van KV Mander gelegen in het prachtigste natuurgebied van Twente in het Streu in Mander.

Hier ligt op het glooiend zandpad omzoomd door bomen, struiken en heide de klootschietbaan van klootschietvereniging KV Mander. De klootschietvereniging Mander die binnenkort 100 jaar bestaat. Geboren is ze als Annemarie Bels en vanaf haar zevende levensjaar is ze een fervent klootschieter. Wie Bels hoort zeggen, denkt gelijk aan het restaurant de Watermolen van Bels en de heerlijke spekpannenkoeken die je daar kunt verorberen. Spekpannenkoeken die door de kok van restaurant Bels worden gebakken en weet: Annemarie Bels bakt ze. Annemarie is getrouwd en heeft drie kinderen, waarvan de jongste in haar voetsporen is getreden. Hij is ook een fanatiek klootschieter. Ze woont met haar gezin in Breklenkamp maar de klootschietvereniging Mander is ze trouw gebleven. Voor haar is de veldbaan in Mander dan ook een bijna heilig verklaarde historische plek. Ze demonstreert nog eens hoe ze de kloot in de hand houd. Annemarie heeft zo haar eigen technieken ontwikkelt, zowel op de veldbaan op straat en bij het zetten. De kracht die bij het werpen van de kloot wordt geproduceerd is enorm.

In vroegere tijden schreeuwden de klootschieters van Mander en maakten dierlijke geluiden. Ze werden destijds de Leeuwen van Mander genoemd. Annemarie produceert geen dierlijke geluiden, bij haar is het anders, concentratie aandacht bij de motoriek tijdens het werpen en dat met oerkracht. Ze demonstreert nog eens hoe ze de afzet doet bij het werpen van de kloot. Annemarie, ze is in prima conditie, rank en afgetraind geeft ze een aantal worpen als demonstratie. Moeder van een gezin, kok in het restaurant de Watermolen van Bels, daar waar men heerlijke spekpannenkoeken kan verorberen. Stel ik haar de vraag: waar zit het geheim van deze klootschieter? Het geheim van deze krachtsport zou kunnen zitten in het recept van de pannenkoeken van Bels? Klootschieten de sportieve buitensport die tot op hoge leeftijd kan worden beoefend door junioren en senioren. Sporten en in beweging blijven draagt toe aan een goede gezondheid. Annemarie Bels is een goed voorbeeld.

Annemarie op de klootschiet baan in 't Streu.
VocalGroup For You toont graag hun talent op woensdag 29 mei.
VocalGroup For You geeft optreden voor Tubbergen Toont Talent 30 apr, 13:03
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur Mijande Wonen 29 apr, 14:18
De drone is een handig hulpmiddel om nesten te ontdekken met zo min mogelijk verstoring. (Foto: Hennie Schröder)
Record aantal nesten van grutto's ontdekt met drone 29 apr, 12:01
Er is veel mooie natuur gerealiseerd de afgelopen jaren. Ga mee en ontdek het eindresultaat van al deze inzet.
Laatste Natura 2000-excursies Manderheide op 23 mei en 5 juni 27 apr, 13:43
Afbeelding
Bedreiging in de gemeentepolitiek 27 apr, 13:17
King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 27 apr, 11:36
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 26 apr, 15:41
Er werden weer mooie sportieve prestaties geleverd!
Judoka's ontvangen weer diploma's bij competitie 26 apr, 15:01