<p>Het was een mooie, maar uiteindelijk niet heel spannende wedstrijd. De Ootmarsumse ploeg was sterker en won terecht.</p>

Het was een mooie, maar uiteindelijk niet heel spannende wedstrijd. De Ootmarsumse ploeg was sterker en won terecht.

(Foto: Picasa)

Ootmarsum wint klootschiet-duel

Het voelde als een vernedering, maar het was een sportieve strijd. Afgelopen zondag, vaderdag, werd het klootschietduel gehouden tussen de plaatsen Oldenzaal en Ootmarsum. Het werd een mooie wedstrijd - waarin de Ootmarsumse ploeg oppermachtig bleek.

OOTMARSUM - Door corona lagen veel activiteiten de afgelopen twee jaar stil. Gelukkig kan ook het klootschieten met zijn mooie tradities weer door tegenwoordig. Op de klootschietbaan van KV De Brink in Ootmarsum werd dan eindelijk het uitgestelde treffen gehouden tussen beide plaatsen. De klootschieters waren erop gebrand om het een ware strijd te maken; vechten tot op de laatste meters.

Teleurstelling bij de Oldenzalers en vreugde bij de overwinnaars die waren voorgegaan door Burgemeester John Joosten van Dinkelland. Van een echte strijd was uiteindelijk geen sprake, want vanaf den beginne ging het al mis. In 1747 was het eerste treffen en nu 275 jaar later stond opnieuw deze legendarische klootschietwedstrijd op het programma. De inzet: het vaandel van Oldenzaal, terwijl Ootmarsum bij verlies 80 dukaten beschikbaar moest stellen.

De voorwaarde van Ootmarsum was om de hele wedstrijd in een vaste volgorde te schieten. Oldenzaal ging akkoord, maar bedacht dat de beste schutter als eerste schoot en dat daarna de andere 19 klootschieters volgden. Ootmarsum speelde een thuiswedstrijd en had één van de beste schutters van Ootmarsum Jochem Wennink, geposteerd. Ootmarsum schoot in een vaste volgorde en met succes.

De spanning die bij zo een wedstrijd wordt geproefd moet zich eigenlijk afspelen bij het laatste schot en met een stoklengte verschil eindigen. Dat was niet het geval, de wedstrijd werd al vroeg beslist, met maar liefst vier schotlengtes verschil wonnen de Ootmarsumse klootschieters. Een aanwezige Oldenzaalse klootschietveteraan merkte al vanaf den beginne op “Dat wordt nich wat”. Meerdere klootschietersenioren konden zich niet herinneren dat het verschil tussen beide plaatsen ooit zo groot is geweest.

Dolle vreugde natuurlijk bij de Ootmarsumse selectie, die bestond uit klootschieters van KV Wilskracht, Kv Oud Ootmarsumen KV De Brink. Burgemeester John Joosten van Dinkelland maakte het feest helemaal compleet door het symbolische openingsschot te winnen van zijn collega Patrick Welman.

Het was een sportieve strijd; burgemeester Patrick Welman bleef het mooie blauwe petje van Ootmarsum dragen, waarmee hij onderstreepte dat het ook voor hem een sportieve strijd was geweest. De pijn van het verlies werd wel gevoeld. Het was een mooie sfeer op de flanken van de Kuiperberg. Het felbegeerde vaandel blijft nu een maand lang in de Simon en Judas kerk waar het wordt tentoongesteld.

Europees kampioene en scheidsrechter bij deze wedstrijd was Silke Tulk. Mede organisator en aan-elkaar-proater captain Marc Luft van de Ootmarsumse klootschieters merkte op: wie de jongs oet de Siepelstad waren met onze strategie “Net iets slimmer”. Heel bijzonder was het schot van Dirk Hunder, die in de bocht een topprestatie leverde waar de selectie van Oldenzaaldrie schoten meer voor nodig had. Daarna bleven ze goede schoten produceren en dus kwam Oldenzaal geen moment dichterbij. Uiteindelijk won Ootmarsum met vier schotlengtes verschil en hoefde men niet eens de laatste vier schoten te schieten. De overwinning was behaald, omdat Oldenzaal met hun 20 schutters was uitgeschoten. De volgende confrontatie staat gepland voor 2025 op de baan van Steeds Vooruit in Oldenzaal. Hopelijk winnen we dan wel!

Meer berichten