Foto: Picasa

Genieten van de nieuwe haring

Het zal de lezer vast niet ontgaan zijn deze week: er werden weer de nodige haringparty’s gehouden door het hele land. Het eerste vaatje haring van het land bracht dinsdag op de visafslag in Scheveningen een recordbedrag van ruim 113.500 euro op, wat ten goede komt aan de Stichting Ambulance Wens. Ook in Twente liet men zich de vis goed smaken; woensdag werd namelijk de Twentse Haring Primeur gehouden op landgoed De Wilmersberg in De Lutte.

DE LUTTE - Als gevolg van de coronapandemie kon er de afgelopen twee jaar geen Twentse Haring Primeur gehouden worden. De bezoekers, ruim 500, hadden er dan ook duidelijk weer zin in. De top van het Twentse bedrijfsleven, bestuurders, vertegenwoordigers van cultuur, onderwijs en sport waren van de partij. 

Een kippenvelmoment was de uitreiking van de eerste Gouden Haring met daarbij een prachtig portret met de innemende blik van Ferdinand Fransen † op het podium. Zo bijzonder, want voor het eerst werd een Gouden Haring uitgereikt en wel als een eerbetoon aan Ferdinand Fransen, de mede-initiatiefnemer van dit jaarlijks terugkerende haringfeest. Complimenten aan de organisatoren om hem op deze wijze postuum een Gouden Haring toe te kennen. Monique en Barbara Fransen namen tevreden en dankbaar de prijs in ontvangst.

Kunstenaar en vriend Ruud Hallema was er ook met zijn Yvonne. Ze waren gelukkig weer in een wat vrolijke bui. Zo konden de feestelijkheden voor haar 40-jarig jubileum als galeriehoudster én het ontvangen van haar Koninklijke Onderscheiding afgelopen jaar beperkt worden gevierd.

Gelukkig is dat weer voorbij, we zijn er weer hier, nu en de komende dagen ook nog elders om een haringen te happen. Het was weer een zien en gezien worden. Han ten Broeke maakte voor twee jaar geleden nog een perfecte parachutisten sprong met een vaatje haring klemvast, nu had hij de touwtjes goed in handen als voorzitter van het Twentse Haring Comité. Hij mocht samen met onze Commissaris van de Koning in de provincie Overijssel Andries Heidemade de Zilveren Haring uitreiken aan het Solar Team van de Universiteit Twente. Zij wonnen vorig jaar de Solar Challenge Morocco; een race voor zonne-auto’s die zowel een test van mens als machine is.

Er werden oude contacten hersteld en nieuwe contacten gelegd. De haring was van bijzondere kwaliteit; vet en romig. Vishandel Kiefte Enschede wist een perfecte haring te presenteren die mij goed heeft gesmaakt. Al met al complimenten aan alle betrokkenen om na twee jaar afwezigheid weer een evenement van formaat neer te zetten.

Meer berichten