Een solide ondergrond, blusmiddel bij de hand en veilig aansteken: de belangrijkste tips voor een heerlijk en veilig weekend.
Een solide ondergrond, blusmiddel bij de hand en veilig aansteken: de belangrijkste tips voor een heerlijk en veilig weekend.

Geniet (brand)veilig van de barbecue

Algemeen

We staan weer aan de vooravond van een warm weekend; op het moment van schrijven liggen de verwachtingen voor het weekend ruim boven tropische waarden in Twente. Dit is voor veel mensen het ideale moment om lekker buiten de barbecue aan te stoken met familie en/of vrienden. Doe dit wel veilig, zo benadrukken de brandweer en GGD Twente.

TWENTE - Barbecueën is populair in Nederland. Op de lange zomerse dagen genieten we graag van vlees, vis en kip van eigen barbecue. Helaas heeft lang niet ieder avondje barbecueën een goede afloop. Jaarlijks lopen tientallen mensen letsel op als gevolg van brand. Soms met permanente gevolgen. De Brandweer Twente en GGD Twente geven daarom ook jaarlijks tips om veilig en gezond te barbecueën.

Dat de tips geen overbodige luxe zijn bewijzen de nieuwsberichten in de warme maanden. In juni en juli vorig jaar waren er meerdere ongelukken die het nieuws haalden: een Edanaar raakte gewond bij het aansteken van de barbecue, drie mensen in Lisse raakten gewond door een ontploffing van een barbecue en in Markelo raakte een persoon ernstig gewond tijdens het barbecueën. Eén van de dingen die mensen vaak fout doen: plaats de barbecue buiten op een solide, vlakke ondergrond. Ook wanneer het dreigt te regenen. Rook van de barbecue is schadelijk wanneer deze binnen staat. Zorg dat de barbecue ook op veilige afstand staat van schuttingen, schuren, heggen, partytenten en tuinmeubilair.

Zorg dat er een blusmiddel in de buurt is, zoals een emmer zand. Andere algemene tips zijn om niet met ontbloot bovenlijf te barbecueën (u weet wie u bent...) draag altijd een schort of loszittende kleding om letsel door spatten en vonken te voorkomen. Hou kinderen en huisdieren uit de buurt van de barbecue.

Bij de gasbarbecue is het belangrijk om de gasslang goed te controleren op eventuele gaatjes, evenals de datum op de gasfles. Zet de gasfles altijd goed rechtop en steek de barbecue aan op het moment dat je de gaskraan opendraait. Bij de elektrische barbecue is het belangrijk om alert te zijn op het risico van kortsluiting. Rol eventuele kabelhaspels helemaal af en controleer het warmte-element regelmatig op roest en slijtage. Bij de barbecue op kolen of briketten is het verstandig om alleen een aanmaakblokje te gebruiken; geen spiritus of dergelijke middelen.

De GGD Twente adviseert om goed te letten op voedselveiligheid. Hou borden en bestek met rauw en gekookt vlees gescheiden om kruisbesmetting te voorkomen. Gooi eten dat langer dan twee uur buiten de koelkast weg; zo voorkomt u voedselvergiftiging. Dit kan een vervelend staartje geven aan een verder zo gezellig verlopen weekend.

Afbeelding
EHBO Rossum eert jubilarissen 10 uur geleden
Afbeelding
Uitgifte bedrijfskavels op industrieterrein De Mors 10 uur geleden
Afbeelding
Twente in mediterrane sferen op het Stiftfestival in augustus 11 uur geleden
Afbeelding
Maak figuren van klei en leer er alles over bij Watermolen Frans 11 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening van De Inloop in MFA Terra Nova 12 uur geleden
Afbeelding
Bruggenbouwer lokale cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Bezoek het Huis Singraven op de Dag van het Kasteel 26 mei, 15:16
Afbeelding
Gemeenten waarschuwen weer voor acquisitiefraude 26 mei, 14:15