Behulpzame buurtgenoten zijn belangrijk voor de sociale cohesie van een buurt.
Behulpzame buurtgenoten zijn belangrijk voor de sociale cohesie van een buurt. Foto: PR

Nomineer een buurtgenoot voor de Beste Buur Bokaal 2022

Algemeen

In Twente hebben we het concept van noaberschap nog hoog in het vaandel staan. Een goede buur zijn in de brede zin van deze bewoording. Goede buren en buurtgenoten zijn belangrijk voor de leefbaarheid en de sociale samenhang. Om hen in het zonnetje te zetten reikt men ook dit jaar weer de Beste Buur Bokaal uit.

TWENTE - De Beste Buur Bokaal is een initiatief van de Twentse gemeenten, woningcorporaties, welzijnsorganisaties en huurdersorganisaties. Allemaal hechten zij namelijk waarde aan een sociaal betrokken buurt. Wanneer mensen actief naar elkaar omkijken helpt dit onder meer om problemen als vereenzaming tegen te gaan. Dit zal de komende jaren steeds belangrijker worden, omdat er door vergrijzing meer senioren langer zelfstandig thuis blijven wonen. Zij hebben dan wel eens wat steun nodig, maar trekken niet altijd zelf aan de bel. In het kader van kostenbesparing en een terugtrekkende overheid wil men juist de traditionele burenhulp weer wat meer in het zonnetje zetten.

De uitreiking van de Beste Buur Bokaal is toepasselijk op 24 september; de landelijke Burendag. Het nomineren van een Beste Buur kan tot uiterlijk 15 augustus. De organisatoren hopen dan ook dat veel mensen de moeite zullen nemen om een verdienstelijke buurtgenoot op deze manier in het zonnetje te zetten. Er zijn enkele richtlijnen op dit vlak. Zo kunnen buurtgenoten mensen nomineren, maar men kan niet zichzelf nomineren. Een nominatie mag ook door meerdere mensen ingestuurd worden. Belangrijk is om hierbij ook een stukje te schrijven over de genomineerde persoon: waarom is juist hij of zij zo’n aanwinst voor de lokale gemeenschap? Daarnaast hoopt men dat juist de minder bekende, minder zichtbare, stille krachten genomineerd zullen worden. De mensen die normaliter niet zelf de aandacht zoeken.

Het nomineren kan in alle gemeenten via dezelfde website: www.bestebuurbokaal.nl 

Afbeelding
Bijeenkomst organisaties over armoedepreventie 20 mrt., 11:27
Afbeelding
Leren omgaan met dementie 19 mrt., 10:24
Afbeelding
Column Marleen Bode: Thuis 18 mrt., 14:19
Afbeelding
Vogels spotten met de excursie 'Vroege vogels' in Mosbeek 18 mrt., 14:09
Afbeelding
Miep de Vries viert 98-ste verjaardag 18 mrt., 12:18
Afbeelding
Veel auto-ongelukken door slaaptekort 18 mrt., 10:05
Afbeelding
Succes voor lassers Canisius bij vmbo-laswedstrijd in Groningen 17 mrt., 18:14
Afbeelding
Toneelstuk 'Wie heeft het miljoen??' in Deurningen 17 mrt., 17:07