<p>Bij De Beurs is er voor iedereen een plek; man of vrouw, jong of oud werkt er met veel plezier.</p>

Bij De Beurs is er voor iedereen een plek; man of vrouw, jong of oud werkt er met veel plezier.

De Beurs bestaat 40 jaar en viert feest

Marjan Detert, Frans Zekhuis, Elly Assen en Simon Schutte namen in 1982 het initiatief om Oldenzaal een eigen kringloopwinkel te geven. Nu, 40 jaar later mag wel geconcludeerd worden dat dit een goede zet was en is het tijd voor een feestje.

OLDENZAAL - De kringloopwinkel in Oldenzaal kreeg de naam De Beurs. Daarmee werd verwezen naar de kleine prijsjes en dat ook iedereen met een kleine beurs daar kon slagen voor meubels, huisraad, kleding en speelgoed. Slechts enkele jaren later was De Beurs al uit zijn jasje gegroeid en ze bleven groeien. Meerdere malen moest er verhuisd worden tot ze in 2006 het huidige pand aan de Lübeckstraat, dat speciaal voor De Beurs gebouwd werd tussen de gemeente en Twente Milieu, betrokken. Niet alleen groeide De Beurs in Oldenzaal. Er werd ook uitgebreid naar de regio. In 1994 opende De Beurs in Tubbergen, in 2001 in Losser en in 2005 volgde Denekamp.

Tegenwoordig kan nog steeds iedereen met een klein budget terecht bij De Beurs, maar zij zijn niet de enige die naar de kringloopwinkels komen. “Iedereen komt naar De Beurs”, aldus directeur Peter Wilderink. “Soms staan de duurste auto’s hier voor de deur. De kringloop is helemaal van nú. Tweedehands spullen kopen is duurzaam en we verkopen geen rommel, mocht men dat nog denken. Alles wat hier binnenkomt, wordt gecontroleerd. Wat niet meer goed is, wordt uitgesorteerd en afval wordt zo duurzaam mogelijk verwerkt. De rest wordt schoongemaakt, gesorteerd en in de winkel gezet. Niet lukraak, maar elk product heeft hier een eigen afdeling, net als bij bijvoorbeeld een Blokker of een Hema.”

Er zijn vele handen nodig om een kringloopwinkel als De Beurs te runnen. “Als we alles met betaalde krachten zouden doen, dan worden de producten onbetaalbaar. Van de 250 medewerkers zijn er misschien maar 45 die loon ontvangen”, vertelt Peter verder. “We werken met veel vrijwilligers, ouderen die bijvoorbeeld hier komen om de eenzaamheid tegen te gaan, en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar hebben we heel bewust voor gekozen. Het is zo mooi om te zien hoe mensen hier groeien en hoeveel plezier ze hier hebben. Ze krijgen hier werk dat bij ze past. Mensen die baat hebben bij routinematig werk in een rustige omgeving, mensen die juist graag de handen uit de mouwen steken en fysiek bezig zijn of mensen die graag met klanten contact hebben. We kunnen hier iedereen een geschikte werkplek bieden en ze op de juiste manier begeleiden. Een deel stroomt door naar regulier werk en anderen blijven hier.” Winst maken is niet het uitgangspunt van De Beurs. “We zijn een stichting. Met het geld dat we verdienen door de verkoop van spullen, creëren we weer werkgelegenheid.”

Nu De Beurs 40 jaar bestaat, is het tijd voor een feestje. Het verjaardagspartijtje wordt gevierd op zaterdag 18 juni. “Het feestje is niet alleen voor onze klanten, maar zeker ook voor onze medewerkers. Hier in Oldenzaal wordt een deel van de weg afgesloten, komt er een kleedjesmarkt waar kinderen hun spullen mogen verkopen en komen er zo’n dertig kramen. Die kramen worden deels ook bemenst door onze eigen medewerkers die bijvoorbeeld zelfgemaakte producten verkopen”, verklapt Peter.

Verder wordt er ook goed voor de innerlijke mens gezorgd. Er is een patatkraam, een ijscokar, een suikerspinnenkraam en er kan genoten worden van de Turkse keuken. Om het feest compleet te maken is er het nodige vertier te vinden rondom De Beurs in Oldenzaal. Theater Hydra, muziek van ‘Nee hè ook dat nog’, demonstraties van de brandweer, een springkussen en nog veel meer kan allemaal verwacht worden op 18 juni. Peter: “Hier in Oldenzaal is het grote feest, maar ook bij De Beurs in Losser, Denekamp en Tubbergen wordt er feest gevierd. Ik nodig dan ook iedereen uit om op 18 juni naar De Beurs in Oldenzaal, Tubbergen, Losser of Denekamp te gaan.” Het feest in Oldenzaal wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur.

Velen werken belangeloos mee aan de festiviteiten op 18 juni. Voor de opbrengst heeft De Beurs al een bestemming. Een deel gaat naar de voedselbank en het andere deel naar Sheltersuit.

door de redactie

‘Bij alles wat
we doen, staat de mens altijd voorop’

Meer berichten