<p>Het onvergetelijke Kerstconcert van &quot;Pur Sang&quot; in Beuningen op 18 december 2021, op de vooravond van de tweede lockdown.</p>

Het onvergetelijke Kerstconcert van "Pur Sang" in Beuningen op 18 december 2021, op de vooravond van de tweede lockdown.

(Foto: )

Concert van Pur Sang in Ootmarsum

Van Hildegard von Bingen tot Calliope Tsoupaki. Ga komende zondag in Ootmarsum samen met “Pur Sang” op een muzikale reis door de eeuwen heen. De werken van vrouwelijke componisten staan dan centraal in een bijzonder themaconcert.

OOTMARSUM - Het gebrek aan rechten en privileges binnen de samenleving en het gezinsleven, desinteresse, onderdrukking, de pure onderschatting en het feit dat de geschiedschrijving eeuwenlang in de handen was van mannen. Dit zijn volgens Agnes Cremer, Nederlandse historica die zich een geruime tijd bezig houdt met de positie van de vrouw in de geschiedenis, de belangrijkste factoren die hebben bijgedragen aan het feit dat we niet alleen in de geschiedenis, maar ook in de muziekwereld weinig vrouwennamen kennen.

Gelukkig wordt door allerlei initiatieven en ontdekkingen in de laatste decennia hard aan de verandering van deze opvattingen gewerkt. Ook Twents Kamerkoor “Pur Sang” komt met het programma rond het thema “De vrouwen in de muziekgeschiedenis”. Zij presenteren weer een Voorjaarsconcert , waarin ze het publiek mee laten genieten van muzikale landschappen en sferen, die zo afwisselend zijn als alle vrouwen, die in dit concert langs komen. Men luistert naar de meest populaire componiste uit de middeleeuwen Hildegard von Bingen, die dankzij haar virtuositeit de Bijbelse teksten in een ongekend fraaie spirituele vorm heeft gegoten. Samen met Pur Sang en de vrouwelijke muziekgids reizen toehoorders verder door de tijd en ruimte via Italië, Frankrijk, Zweden, IJsland, Engeland, Letland om uiteindelijk in Nederland met het byzantijns gekleurd werk van de moderne componiste Calliope Tsoupaki te eindigen.

Het Leitmotiv van dit concert is een compositie van 6 liederen: “I never saw another Butterfly” (”ik heb nooit meer een vlinder gezien”) voor sopraan en saxofoon, gecomponeerd door Lori Laitman (VS). De teksten van deze liederen zijn geschreven door kinderen, die in Holocaust zijn omgekomen. Het stuk “I never saw another Butterfly” wordt uitgevoerd door Diet Gerritsen (sopraan) en Kimmy Reef (saxofoon).

Het concert vindt plaats op komende zondag 22 mei in de RK Kerk H.H Simon en Judas in Ootmarsum om 16.00 uur. De kerk is om 15.30 uur open en de kaartjes kosten 12,50 euro. Betalen met een pinpas is helaas niet mogelijk. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis het concert bijwonen.

Meer berichten