Sterrenwacht Cosmos is al sinds 1992 gevestigd in Lattrop. Eén van de donkerste plekken van Nederland.
Sterrenwacht Cosmos is al sinds 1992 gevestigd in Lattrop. Eén van de donkerste plekken van Nederland.

Cosmos Sterrenwacht weer open na een flinke interne verbouwing

Algemeen

De Cosmos Sterrenwacht in Lattrop opent op 2 april weer de deuren voor het publiek. De afgelopen maanden onderging de Sterrenwacht een uitgebreide interne verbouwing.

LATTROP - De sterrenwacht werd in 1967 opgericht door Hennie Gosemeijer; deze lag toen net buiten Denekamp aan de Mekkelhorsterstraat. Sinds 1992 is Cormos gevestigd aan de Frensdorferweg 22 in Lattrop. Eén van de donkerste plekken van het land, dus ideaal voor wie eens goed het heelal af weer speuren. Cosmos is dan ook een echte publiekstrekker bij de kenners.

Het afgelopen half jaar kreeg de sterrenwacht een grote interne verbouwing. Mede mogelijk gemaakt door Europese Leader-subsidies, de Provincie Overijssel en het Kickstart Cultuur fonds. De sterrenwacht is nu een grote open ruimte met centraal de fraaie ontvangstruimte met nieuwe inrichting. De ruimte kijkt uit op de twee expositiezalen waarvan er één is ingericht als zonnezaal.

Speciale educatieve zonnegames, ontwikkeld door Gamelab Oost, moeten de bezoekers meer vertellen over onze eigen ster de zon. De zon die overdag centraal staat in desterrenwacht, en zo mag de sterrenwacht zich de eerste zonnewacht van Nederland noemen. Dankzij de aanschaf van twee nieuwe zonnetelescopen kunnen bezoekers onder meer zonnevlammen en zonnevlekken waarnemen. Binnenkort begint de sterrenwacht met het ontwikkelen van een ruimtevaart expositie waarin Mars centraal staat. De grote 40 cm telescoop in het observatorium is voorzien van een nieuwe besturing. Met deze kijker en de zonnetelescopen beschikt de sterrenwacht over een hoogwaardig instrumentarium waarmee zowel overdag als ook ‘s avonds de sterrenhemel kan worden waargenomen. Cosmos zet uiteraard sterk in op de educatieve functie die men heeft voor jong en oud. Uiteraard met een planetarium en het Astro Theater. Hier geven deskundige medewerkers interactieve rondleidingen over zon, maan en planeten.

Op zaterdag 2 april is de feestelijke heropening van de sterrenwacht. Kaarten zijn te koop via de website www.sterrenwachtcosmos.nl en aan de kassa. Omdat de sterrenwacht werkt met een maximumaantal bezoekers is vol ook echt vol. Wie zeker wil zijn van toegang doet er dus verstandig aan om deze vooraf te kopen. De sterrenwacht is ook altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Kijk voor meer informatie op de website: www.sterrenwachtcosmos.nl 

Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 15 uur geleden
Afbeelding
Paspoort tijdig verlengen 17 uur geleden
Zelf groente verbouwen is gezellig én gezond.
Verloting volkstuintjes afgerond 18 uur geleden
Afbeelding
Repair Café Vasse woensdag 8 mei 3 mei, 14:34
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 3 mei, 14:29
Afbeelding
Rustig aan op het Thijplein Rossum 3 mei, 13:46
Het Syrisch Orthodox vrouwenkoor Oldenzaal zal ook optreden. Ze houden de Aramese vlag vast. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Graan en Korenfestival op zaterdag 11 mei in Oldenzaal 3 mei, 12:24
Afbeelding
Trekkertrek in Denekamp 3 mei, 11:38