In gesprek in het Twents kán een hele uitdaging zijn. De Kuieravonden hebben als doel om mensen zelfverzekerder te maken.
In gesprek in het Twents kán een hele uitdaging zijn. De Kuieravonden hebben als doel om mensen zelfverzekerder te maken. Foto: Shutterstock

Twentehoes wil Twents praten stimuleren met Kuieravonden

Algemeen

De afgelopen jaren is er weer groeiende belangstelling voor streektaal en streekcultuur. Er zijn mensen die een interesse hebben om vaker Twents te praten en dit beter te beheersen. Maar wanneer je niet veel mensen hebt om mee te oefenen is dit lastig. Daarom start het Twentehoes nu met Kuieravonden. 

TWENTE - Twentehoes zet zich al geruime tijd in voor behoud van de streektalen. Een taal is echter pas écht levend wanneer je hem regelmatig kunt gebruiken. Om mensen zelfverzekerder te maken met hun Twents zijn nu inloopskreekuren en Kuieravonden opgezet.

De inloopspreekuren worden iedere eerste vrijdag van de maand gehouden in het Kulturhus in Borne. Deze vrijdag is het allereerste inloopspreekuur. Tijdens deze inloopspreekuren kan iedereen er terecht met een vraag over de Twentse taal. “Zit je bijvoorbeeld met een vertaling? Of wil je een evenement of activiteit in het Twents organiseren maar weet je niet waar je moet beginnen? Daar zitten we ervoor!”, aldus de enthousiaste uitnodiging. Aanmelden of reserveren is niet nodig, want men kan gewoon binnenlopen tussen 09.30 en 12.00 uur. Deelname is gratis.

Op vrijdag 8 maart is de eerste editie van het Kuiercafé. Deze avond is bedoeld voor mensen die graag wat meer Twents willen praten, maar dit nog best wel spannend vinden. “Tijdens deze avonden nodigen we een spreker uit, een zogenoemd ‘antrapper’, die een onderwerp aansnijdt waar je vervolgens met elkaar over in gesprek gaat.” De eerste antrapper is Jan Bornerbroek. Hij gaat vanaf 19.30 uur in gesprek over de boerenmagie. Wie graag mee wil praten kan zich aanmelden door een mailtje te sturen naar hallo@kulturhusborne.nl. Deelname is eveneens gratis. Het Twentehoes biedt onderdak aan de Twentse taal en cultuur. Van voorlezen tot dialectmuziek, van streektaal in de zorg tot een dialectblad voor basisschoolleerlingen. In het Twentehoes leeft het Twents volop. Alle organisaties die zich met het Twents bezighouden, zijn hier van harte welkom. 

Afbeelding
'Wish' in het Kulturhus 17 uur geleden
Dauwtrappen
Dauwtrappen in Deurningen 20 uur geleden
VocalGroup For You toont graag hun talent op woensdag 29 mei.
VocalGroup For You geeft optreden voor Tubbergen Toont Talent 30 apr, 13:03
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur Mijande Wonen 29 apr, 14:18
De drone is een handig hulpmiddel om nesten te ontdekken met zo min mogelijk verstoring. (Foto: Hennie Schröder)
Record aantal nesten van grutto's ontdekt met drone 29 apr, 12:01
Er is veel mooie natuur gerealiseerd de afgelopen jaren. Ga mee en ontdek het eindresultaat van al deze inzet.
Laatste Natura 2000-excursies Manderheide op 23 mei en 5 juni 27 apr, 13:43
Afbeelding
Bedreiging in de gemeentepolitiek 27 apr, 13:17
King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 27 apr, 11:36