Groots leven op een kleine oppervlakte: een hippe trend of ook echt een oplossing voor de woningproblematiek?
Groots leven op een kleine oppervlakte: een hippe trend of ook echt een oplossing voor de woningproblematiek? Foto: Shutterstock

Groots leven kan in een Tiny House

Algemeen

De afgelopen tijd horen we meer en meer over de problemen op de woningmarkt. Huizenprijzen stijgen ook in onze regio steeds door en de vraag naar woningen is flink groter dan het aanbod. Gemeenten zijn daarom naarstig op zoek naar een passende oplossing. Bijvoorbeeld met het omzetten van bestaande panden als kantoren naar woonruimte, maar ook nieuwe woonvormen zoals Tiny Houses. In Dinkelland zijn er positieve ontwikkelingen op dit vlak.

DINKELLAND - De afgelopen jaren is er groeiende vraag in Noordoost-Twente naar de mogelijkheden voor Tiny Houses. De definitie volgens Tiny House Nederland is een woning met een oppervlakte van maximaal 50 vierkante meter en met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Hoewel wonen op zo’n spreekwoordelijke postzegel zeker niet voor iedereen aantrekkelijk is, zou toch nog een vijfde van de Nederlandse woonconsumenten geïnteresseerd zijn in deze specifieke woonvorm.

De plaatsing van Tiny Houses brengt voor gemeenten wel de nodige vraagstukken met zich mee. Zo moet er passende grond met een niveau van voorzieningen zijn om dit te ondersteunen. Bovendien voorzien bestemmingsplannen niet altijd in deze specifieke woonvorm. Er moet dan dus ook vaak passend beleid geformuleerd worden voor plaatsing ook echt mogelijk is.

De gemeenteraad van Dinkelland nam eerder unaniem een motie aan om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om Tiny Houses te realiseren. Hier is men momenteel mee bezig. Wethouder Ben Blokhuis ziet absoluut een potentieel in deze woonvorm: “Door de stijgende huizenprijzen is het momenteel niet voor iedereen meer mogelijk om aan een woning te komen. Ook in de gemeente Dinkelland is een duidelijke behoefte aan betaalbare woningen voor starters. Een Tiny House kan hiervoor een uitkomst zijn om toch zelfstandig te gaan wonen, als opstap naar een reguliere woning.”

Volgens de gemeente is plaatsing van Tiny Houses bij het nieuwbouwplan Denekamp-Oost een aantrekkelijke optie. Het is goed mogelijk om deze woonvorm hier te ontwikkelen. Deze worden dan op den duur onderdeel van het nieuwbouwplan, met de ambitie om ook voor de Tiny Houses de nodige kwaliteit na te streven. “Als er voldoende interesse is voor Tiny Houses op deze locatie dan willen we ook snel tot de ontwikkeling van de eerste Tiny Houses kunnen komen. Daarnaast wordt er dan ook nagedacht hoe de Tiny Houses eruit komen te zien, en op welke manier ze landschappelijk ingepast kunnen worden”, laat wethouder Blokhuis weten. Ook in Tubbergen onderzoekt men de mogelijkheden voor Tiny Houses, maar hier is op beleidsvlak nog niets concreets te melden op het moment van schrijven.

Afbeelding
'Wish' in het Kulturhus 10 uur geleden
Dauwtrappen
Dauwtrappen in Deurningen 13 uur geleden
VocalGroup For You toont graag hun talent op woensdag 29 mei.
VocalGroup For You geeft optreden voor Tubbergen Toont Talent 30 apr, 13:03
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur Mijande Wonen 29 apr, 14:18
De drone is een handig hulpmiddel om nesten te ontdekken met zo min mogelijk verstoring. (Foto: Hennie Schröder)
Record aantal nesten van grutto's ontdekt met drone 29 apr, 12:01
Er is veel mooie natuur gerealiseerd de afgelopen jaren. Ga mee en ontdek het eindresultaat van al deze inzet.
Laatste Natura 2000-excursies Manderheide op 23 mei en 5 juni 27 apr, 13:43
Afbeelding
Bedreiging in de gemeentepolitiek 27 apr, 13:17
King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 27 apr, 11:36