Een gezellige tijd is ook goed mogelijk zónder alcohol, zo is de boodschap van de jaarlijkse IkPas-actie van de GGD Twente.
Een gezellige tijd is ook goed mogelijk zónder alcohol, zo is de boodschap van de jaarlijkse IkPas-actie van de GGD Twente. Foto: Shutterstock

Bewuster omgaan met alcohol

Algemeen

De feestdagen zijn hét moment om eens echt te genieten. Van veel en lekker eten en af en toe een alcoholische versnapering. Maar voor sommigen is alcohol meer dan een ‘af en toe’ genot. We zijn ons lang niet altijd bewust van hoeveel we precies drinken, zo signaleerde ook de GGD Twente in eerdere onderzoeken. Januari is daarom de maand van IkPas, wat dit bewustzijn moet versterken.

TWENTE - Onder de noemer IkPas wil de GGD stimuleren dat mensen in ieder geval 30 dagen hun alcoholgebruik op pauze zetten. Dit heeft volgens de GGD diverse gezondheidsvoordelen: van de deelnemers slaapt 55 procent beter, 63 procent voelt zich mentaal fitter, 62 procent voelt zich lichamelijk fitter en 32 procent van deelnemers valt af. De bewustwording heeft ook op langere termijn een positief effect: ruim 30 procent van de deelnemers drinkt zes maanden na deelname structureel minder.

In Noordoost-Twente zijn ook al vaker dit soort acties gehouden die inhaken op het thema carnaval; dus na het carnaval bewust 40 dagen sober blijven. Zo zwoeren ook diverse colleges van B&W door de jaren heen de drank af in de vastentijd. Het kan zeker een uitdaging zijn, omdat drank en drinken vaak zo’n automatisme zijn en als norm gezien worden voor sociale interactie. 

Afbeelding
Eerste dameselftal SDC '12 viert kampioenschap 43 minuten geleden
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 45 minuten geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 1 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 1 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 2 uur geleden
Afbeelding
Stift Musical Encounters 3 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 3 uur geleden
Helaas moest TVC '28 wederom een verlies incasseren. (Foto's: Julian Lukassen)
TVC '28 verliest duel met Excelsior '31 4 uur geleden