<p>Een gezellige tijd is ook goed mogelijk z&oacute;nder alcohol, zo is de boodschap van de jaarlijkse IkPas-actie van de GGD Twente.</p>

Een gezellige tijd is ook goed mogelijk zónder alcohol, zo is de boodschap van de jaarlijkse IkPas-actie van de GGD Twente.

(Foto: Shutterstock)

Bewuster omgaan met alcohol

De feestdagen zijn hét moment om eens echt te genieten. Van veel en lekker eten en af en toe een alcoholische versnapering. Maar voor sommigen is alcohol meer dan een ‘af en toe’ genot. We zijn ons lang niet altijd bewust van hoeveel we precies drinken, zo signaleerde ook de GGD Twente in eerdere onderzoeken. Januari is daarom de maand van IkPas, wat dit bewustzijn moet versterken.

TWENTE - Onder de noemer IkPas wil de GGD stimuleren dat mensen in ieder geval 30 dagen hun alcoholgebruik op pauze zetten. Dit heeft volgens de GGD diverse gezondheidsvoordelen: van de deelnemers slaapt 55 procent beter, 63 procent voelt zich mentaal fitter, 62 procent voelt zich lichamelijk fitter en 32 procent van deelnemers valt af. De bewustwording heeft ook op langere termijn een positief effect: ruim 30 procent van de deelnemers drinkt zes maanden na deelname structureel minder.

In Noordoost-Twente zijn ook al vaker dit soort acties gehouden die inhaken op het thema carnaval; dus na het carnaval bewust 40 dagen sober blijven. Zo zwoeren ook diverse colleges van B&W door de jaren heen de drank af in de vastentijd. Het kan zeker een uitdaging zijn, omdat drank en drinken vaak zo’n automatisme zijn en als norm gezien worden voor sociale interactie. 

Meer berichten