Foto:

Historisch Turfschip geplaatst bij Almelo-Nordhornkanaal

Dinsdag is langs het Almelo-Nordhornkanaal een bijzonder object geplaatst: nabij de IJskuip in Denekamp werd een turfschip geplaatst. Bestuurders van zowel de gemeente Dinkelland als de buren in Nordhorn waren aanwezig bij dit moment. De plaatsing van het schip is namelijk ook een uitvloeisel van de bredere ambitie om de cultuurhistorische geschiedenis van dit gebied meer onder de aandacht te brengen. In dit kader werd op vrijdag 2 juli ook al een verbreed fietspad langs het kanaal geopend. Lees elders in deze krant het vervolg.

DENEKAMP - “Het Turfschip is een prachtexemplaar uit de 18e eeuw. Dankzij dit historische Turfschip kunnen wij toeristen en inwoners een cultuurhistorische route langs het Almelo-Nordhornkanaal bieden”, laat wethouder Benno Brand van de gemeente Dinkelland weten. 

“Zo zorgen wij dat er een historische belevenis wordt gecreëerd langs het Almelo-Nordhornkanaal”, vertelt Coen Dercksen, projectleider namens de gemeente Dinkelland. In 1830 wilde burgemeester Roessingh Udink, door de aanleg van een kanaal naar Almelo, Denekamp verder ontsluiten. Koning Willem I (1813-1840) moedigde kanalenaanleg ten bate van de handel en de opkomende industrie aan. 

Meer dan 40 jaar werd er tevergeefs gesproken over kanalen in Twente en een verbinding met Duitse waterwegen. Na de Duitse eenwording (1870) moest er een internationaal handelskanaal Twente-Duitsland komen. Het kanaal Almelo-Nordhorn (gegraven tussen 1884 en 1889) was het eerste deel. Dinkelland en Stadt Nordhorn ontwikkelen gezamenlijk een cultuurhistorische route die Denekamp en Nordhorn met elkaar verbindt. Het turfschip is hier een onderdeel van.

Meer berichten