Een open haard of houtkachel zijn weliswaar sfeervol, maar stoken bij mist of windstil weer zorgt wel voor overlast bij omwonenden.
Een open haard of houtkachel zijn weliswaar sfeervol, maar stoken bij mist of windstil weer zorgt wel voor overlast bij omwonenden.

Oproep gemeenten: ‘bewuster stoken voor minder overlast’

Algemeen

De Noordoost-Twentse gemeenten, gezondheidsorganisaties en anderen roepen op om bewust om te gaan met het stoken van de open haard of houtkachel. Nu stoken mensen volgens het RIVM nog vaak op ongunstige momenten en met de verkeerde methode, wat kan zorgen voor gezondheidsklachten.

TWENTE - Uit cijfers van AgentschapNL blijkt dat er ruim 1,3 miljoen open haarden en houtkachels bij consumenten geïnstalleerd zijn. Dit komt neer op ongeveer een vijfde van alle woningen.

Hoewel veel mensen een houtkachel of open haard sfeervol vinden, zijn er ook veel mensen die er geen fan van zijn. Zo vraagt ook het Longfonds al jaren aandacht voor het stoken. Er zijn zo’n 750.000 Nederlanders met een longziekte, voor wie houtrook extra ongezond is. Zo komt bij slechte verbranding bijvoorbeeld relatief veel fijnstof vrij, wat volgens het Longfonds weer zou kunnen zorgen voor onder meer astma, COPD en longkanker.

Ook de gemeenten Dinkelland en Tubbergen wijzen inwoners actief op de juiste stookmethode - en dat er momenten zijn waarop je beter niet kunt stoken. Zo is op www.stookwijzer.nu te zien wat de huidige luchtkwaliteit in de buurt is. Als het RIVM op basis van de luchtkwaliteit afraadt om te stoken zal dit hier als advies te zien zijn. U kunt dit ook vinden op www.rivm.nl/stookalert

Er zijn ook diverse praktische tips om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Gebruik het liefst alleen droog en onbehandeld hout. Zorg voor een goede luchttoevoer en laat de schoorsteen minimaal eens per jaar vegen. Ook kunt u een houtvuur het beste aansteken met kleine houtjes, door deze van bovenaf aan te steken. Een ander alternatief is natuurlijk het kopen van een gashaard of gaskachel die aanzienlijk schoner zijn qua verbranding, zo beargumenteren onder meer het RIVM, diverse leveranciers en gezondheidsorganisaties. Hun boodschap is niet zozeer ‘stook niet’, maar vooral: ‘stook bewust’. Zo veroorzaakt men zo min mogelijk overlast.

Gezondheid

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 10 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten bij de Schaapskooi 24 apr, 13:48
Afbeelding
Onderhoud dak Pancratiusbasiliek 23 apr, 12:40
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Afbeelding
Gratis kraanwater in Ootmarsum 21 apr, 13:41
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56