Afbeelding

Geld voor energiebesparing huurders

Algemeen

De Noordoost-Twentse gemeenten lanceerden eerder dit jaar de ‘Bon van Noordoost-Twente’. Een bon waarmee huizenbezitters voor 80 euro aan energiebesparende maatregelen uit konden kiezen. De bonnen waren volgens de gemeenten een succes; ruim 9.000 bonnen werden uiteindelijk verzilverd. De actie krijgt nu een vervolg waardoor ook mensen met een huurwoning hier gebruik van kunnen maken.

NOORDOOST-TWENTE - Toen de bonnen in april van dit jaar verstrekt werden aan huizenbezitters was de veelgehoorde opmerking al: komt er ook zo’n actie voor de huurders? Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen geven hier nu gehoor aan. Begin november ontvangen ruim 13.000 huishoudens in de vier gemeenten een bon per post. 

“De actie komt op een goed moment” aldus wethouder Erik Volmerink van Tubbergen. “We gaan de koude periode in en dan helpt bijvoorbeeld radiatorfolie meteen om de energierekening lager te houden. Alle producten die je met de bon kunt kopen leveren direct besparing op.” Ook wethouder Ben Blokhuis van Dinkelland is enthousiast over de actie, die aansluit bij andere initiatieven die de gemeente al heeft om energiebesparing te promoten. “Wie tips wil om in huis energie te besparen, kan een bezoekje brengen aan ons digitale Energieloket. Ook daarin werken we als gemeenten samen”, voegt Blokhuis toe.

De bonnen zijn tot en met 31 maart 2022 in te leveren. Huishoudens kunnen dan zowel bij lokale ondernemers terecht als een online bespaarshop. De 80 euro kan dan gebruikt worden voor maatregelen zoals LED-lampen, tochtstrips, een tochtafsluiter voor de brievenbus of radiatorfolie. Alle bouwmarkten in de vier gemeenten doen mee; zij nodigen huurders dan ook van harte uit om eens langs te komen en advies in te winnen. Met deze opzet van de actie kan een huurder precies bepalen waar zij het meeste rendement uit halen. Wie bijvoorbeeld al LED-lampen heeft kan kiezen voor een waterbesparende douchekop. Dit zijn bij de eerder ingeleverde bonnen ook de twee populairste bespaaropties, gevolgd door tochtstrips. 

De maatregelen die de gemeenten en bouwmarkten adviseren zijn relatief makkelijk te te passen maar leveren toch fikse besparingen op. Zo is het energieverbruik van een LED-lamp volgens Milieu Centraal ruim 85 procent lager dan een traditionele gloeilamp. Bovendien gaan LED-lampen ruim zeven keer langer mee. Een waterbesparende douchekop levert een besparing op van 20 procent zowel qua water als energie. Het gebruik van radiatorfolie bespaart volgens Essent zo’n tien kubieke meter gas per jaar, wat zeker met de huidige gasprijzen een welkome besparing is.

Kijk voor meer informatie over deze bonnen en inlevermogelijkheden op: www.bonvannoordoosttwente.nl

Afbeelding
Afbeelding
Repair Café Vasse woensdag 8 mei 16 uur geleden
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 16 uur geleden
Afbeelding
Rustig aan op het Thijplein Rossum 16 uur geleden
Het Syrisch Orthodox vrouwenkoor Oldenzaal zal ook optreden. Ze houden de Aramese vlag vast. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Graan en Korenfestival op zaterdag 11 mei in Oldenzaal 18 uur geleden
Afbeelding
Trekkertrek in Denekamp 19 uur geleden
Afbeelding
Opening kulturhus De Mare op zaterdag 15 juni 19 uur geleden
Foto: Herbert Huizer
Mooie uitdagingen voor de Ronde van Overijssel 19 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Hart van Noordoost-Twente online 22 uur geleden