<p>Bruikbare kleding krijgt weer een nieuwe eigenaar op de tweedehands kledingbeurzen die Dinkelland en Tubbergen houden met ROVA.</p>

Bruikbare kleding krijgt weer een nieuwe eigenaar op de tweedehands kledingbeurzen die Dinkelland en Tubbergen houden met ROVA.

(Foto: Shutterstock)

Lokale kledingbeurzen promoten meer hergebruik van oud textiel

Afvalinzamelaar ROVA zal samen met de gemeenten Tubbergen en Dinkelland in november een tweetal kledingbeurzen houden. Mensen kunnen dan oude kleding inleveren, waarna zij op de beurs weer een nieuwe outfit uit kunnen zoeken. Wat bij de één namelijk in de kast hangt te verstoffen, zou een ander wellicht met liefde willen dragen. De beurzen passen dan ook binnen de bredere ambitie van de gemeenten en ROVA om hergebruik en bewust omgaan met grondstoffen te stimuleren.

TUBBERGEN/DINKELLAND - De beurs in Dinkelland zal gehouden worden op dinsdag 16 november van 19.00 tot 21.00 uur in het gemeentehuis in Denekamp. De Tubbergse beurs is twee dagen later; donderdag 18 november van 19.00 tot 21.00 uur in het gemeentehuis.

Om toegang te krijgen tot de beurs moeten mensen vijf oude kledingstukken inleveren. Dit kan in beide gemeenten op woensdagen 3 en 10 november tussen 13.00 en 17.00 uur in de hal van de gemeentehuizen. Men kan de kledingstukken dan in een plastic tas inleveren, voorzien van een label met naam - zo weet men wie naar de beurs komt. Volgens afvalinzamelaar ROVA gooien mensen gemiddeld jaarlijks 14 kilo kleding weg. Veel hiervan is volgens hen nog best draagbaar. De beurzen moeten prikkelend werken. Bezoekers kunnen ook advies krijgen van ‘sustainable fashion stylist’ Christel Neppelenbroek.

De gemeenten en ROVA willen zo nog bruikbare kleding een goede tweede kans geven om gedragen te worden. Hoewel er ook veel kleding in de textielcontainers komt, raakt deze helaas nog vaak vervuild volgens ROVA waardoor deze niet meer draagbaar is. Mensen gooien nog vaak restafval in de containers, wat vervelend is voor de verwerking. Bovendien riskeren mensen hiermee ook een boete.

Door de kleding effectief van drager naar drager te brengen blijft de kwaliteit behouden, zo is de boodschap. Echt versleten textiel wat in de textielcontainers komt is door middel van vervezeling weer bruikbaar als grondstof voor nieuwe producten. Dankzij nieuwe technieken en innovaties zijn steeds meer oude textielproducten te vervezelen.

Kijk voor meer informatie over de verwerking van oud textiel op de website van ROVA: www.rova.nl

Meer berichten