Foto:

Nieuw stembiljet? ‘Stem op nummer is belachelijk’

“Stemmen op nummers moet je lekker bewaren voor de Top-2000” Eén van de kritische commentaren op het plan om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in een aantal gemeenten te testen met een nieuw stembiljet. Het kabinet ziet dit wel zitten, als praktische oplossing voor de steeds grotere stembiljetten bij de Tweede Kamerverkiezingen.

DINKELLAND - Als gevolg van de politieke versplintering zijn er steeds meer kleine partijen te vinden op het stembiljet. Deze worden hierdoor onoverzichtelijk en onhandelbaar voor zowel stemmer als tellers. Minister Ollongren wil nu testen met een kleiner biljet, waarop mensen eerst een partijlogo kiezen en vervolgens een nummer. Men stemt dan bijvoorbeeld ‘PvdA, 12’ in plaats van een naam. 

Hoewel de Eerste Kamer ook nog in zou moeten stemmen met dit plan zijn er al wel reacties. Binnen de Dinkellandse politiek is er weinig enthousiasme. Aldus VVD-raadslid Joris Poffers: “Stemmen op een anoniem nummertje is belachelijk.” Ook Lokaal Dinkelland-raadslid Annette Zwiep-Rosens noemt het een “absurd plan”, en CDA-raadslid Edo van Bree noemt het “niet handig”. De vrees is dat zo’n biljet de band tussen burger en politiek alleen maar verder zou verwateren.

Meer berichten