<p>Huis te Breckelenkamp; &eacute;&eacute;n van de cultuurhistorische parels in Noordoost-Twente. De prijsvraag moet mensen bewuster maken van deze boeiende geschiedenis.</p>

Huis te Breckelenkamp; één van de cultuurhistorische parels in Noordoost-Twente. De prijsvraag moet mensen bewuster maken van deze boeiende geschiedenis.

(Foto: )

Prijsvraag promoot bewustzijn landschap

LATTROP-BREKLENKAMP - De komende weken kan iedereen deelnemen aan de “Breckelenkamp Prijs”, een prijsvraag met een hoofdprijs van 1.000 euro. Hiermee vestigt Stichting Het Huis te Breckelenkamp de aandacht op het erfgoed en het bijzondere landschap in de ‘punt van Breklenkamp.’ Dit gebied in de gemeente Dinkelland wordt in drie windrichtingen omsloten door landsgrenzen en is één van de mooiste en meest oorspronkelijk bewaard gebleven gebieden van Twente. Maar het dreigt in de nieuwe omgevingsvisie van de gemeente Dinkelland ontwikkelingsgebied te worden.

SHTB schrijft de “Breckelenkamp Prijs” uit om de bekendheid met het landgoed Huis te Breckelenkamp en de omgeving te vergroten. “Bekendheid is in onze tijd een noodzakelijke voorwaarde geworden voor het behoud van erfgoed”, aldus bestuurslid Wanrooij. De ‘punt van Breklenkamp’ heeft zijn oorspronkelijke karakter kunnen behouden doordat het eeuwenlang moeilijk bereikbaar grensgebied is geweest, zonder doorgaande wegen. Met grote zorg heeft het stichtingsbestuur er kennis van genomen dat de gemeente Dinkelland een groot deel van het gebied op een waardenkaart heeft ingetekend als “minder waardevol landschap.” De waardenkaart is onderdeel van de nieuwe omgevingsvisie en moet grootschalige ontwikkelingen in gebieden van deze categorie mogelijk maken. Dat is een bedreiging voor het behoud van het landschap, het erfgoed en voor sectoren die daarvan profiteren, zoals bijvoorbeeld toerisme. In de omgeving liggen twee Natura 2000-gebieden, diverse natuurterreinen en negen andere Rijksmonumenten.

Deelnemers kunnen een online rondleiding volgen en 15 vragen beantwoorden op de website van de prijsvraag. De vragen gaan over het landgoed en de omgeving in de ‘punt van Breklenkamp’. De jury bestaat uit Judith Hartman, Arnoud Odding, Henk ten Harkel, Theo Spek en René Dessing. Op 21 september worden de winnaars bekendgemaakt. Zie www.breckelenkampprijs.nl voor meer informatie.

Meer berichten