Foto:

Leer ook hoe je moet reanimeren

DENEKAMP - Wekelijks worden zo’n 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Slechts 5 tot 10 procent overleeft dit. Snel handelen is belangrijk; de eerste zes minuten zijn cruciaal. Maar wanneer je in een landelijke gemeente als Dinkelland woont, kan de ambulance soms lang op zich laten wachten. Hoe meer mensen kunnen reanimeren met een AED, hoe groter de collectieve overlevingskans is.

De EHBO vereniging Denekamp start daarom binnenkort weer met een basiscursus AED/reanimatie. Dit neemt slechts één avond in beslag. Deelnemers leren te reanimeren en de AED hierbij te gebruiken, zodat zij direct hulp kunnen bieden in geval van een circulatiestoornis (hartstilstand). Nadat u enige kennis van de theorie heeft, is er ruimschoots gelegenheid om het geleerde in de praktijk te brengen. Uw vaardigheid van beademen en hartmassage wordt geoefend. Verder worden de controle van het bewustzijn en de ademhaling, de stabiele zijligging, 112 melding en verslikking behandeld. Wanneer u de vaardigheden goed beheerst ontvangt u na afloop een deelnamecertificaat. Af en toe een herhalingsles is belangrijk voor behoud van deze kennis.

Voor de geldigheid van dit certificaat en het bijhouden van de reanimatievaardigheid moet jaarlijks een herhalingsles worden gevolgd. Het bijwonen ervan wordt op auw certificaat aangetekend. Wanneer we de reanimatie goed toepassen gaat de overlevingskans van slachtoffers omhoog naar 50 tot 70 procent. De cursus zal dinsdag 7 september gehouden worden van 19.00 tot 22.00 uur in het Irenegebouw aan de Grotestraat te Denekamp. De EHBO vereniging Denekamp werkt zonder winstoogmerk. Deelname kost slechts 30 euro. Aanmelding kan via f.tellman@home.nl of bel/app 06-14607339.

Meer berichten