Dinkelland verruimt starterslening om kopers te helpen

DINKELLAND - In navolging van Tubbergen heeft ook Dinkelland het formele besluit genomen om de starterslening te verhogen. Hierdoor moeten starters een redelijke kans krijgen om hun eerste woning te kopen.

Het behouden van jonge inwoners en gezinnen is belangrijk voor de vitaliteit van de Dinkellandse gemeenschap op langere termijn. Maar wanneer zij geen passende en vooral betaalbare woonruimte kunnen vinden trekken zij weg. De starterslening is daarom een belangrijk instrument. Hiermee kunnen mensen gunstig geld lenen voor aanschaf van hun eerste woning. Dit geld dient dan als overbrugging tussen de hypothecaire lening die mensen kunnen krijgen en de daadwerkelijke koopsom van de woning.

Verhoging nodig

De gemeente heeft besloten om de maximale lening te verhogen naar 30.000 euro, met een maximale koopsom van 275.000 euro. Tot nu toe konden starters op de woningmarkt in Dinkelland gebruik maken van een starterslening van 25.000 euro voor woningen met een aankoopsom van maximaal 260.000 euro. De verhoging is een bittere noodzaak; de woningprijzen stegen de afgelopen jaren fiks door, zelfs in de huidige crisistijd. De gemiddelde koopsom van woningen in Nederland ligt inmiddels boven de 250.000 euro. In Dinkelland zitten de gemiddelde woningprijzen echter al in de categorie van 325.000 tot 400.000 euro; de verhoging zal dan ook maar een beperkt effect hebben.

Achtergrond

De verhoging staat gelijk aan de procentuele verhoging van de NHG. Er is besloten de bedragen mee te laten bewegen met de markt door ze mee te indexeren op de NHG. De gestegen huizenprijzen zijn ook redenen om de starterslening te verhogen. Wethouder Ben Blokhuis legt uit: “Ook Dinkelland doet mee met de landelijke trend van stijgende woningprijzen én van grote woningbehoefte. Het is voor starters met een beperkt budget bijzonder lastig om een woning te kunnen kopen en dankzij de starterslening lukt het ze vaak toch. We doen op deze manier met de markt mee zodat starters toch een woning kunnen kopen. Bovendien houden we ze hiermee binnenboord in Dinkelland.”

Aanvragen

De starterslening van de gemeente Dinkelland wordt geregeld via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). De gemeente stelt het geld beschikbaar. Starters die gebruik maken van de starterslening, betalen de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Daarna betalen ze het bedrag in maandelijkse termijnen terug, waardoor het werkt als een soort tweede hypotheek. Doordat de eerdere lichtingen starters al aan het terugbetalen zijn, kan de gemeente nu weer budget vrijmaken. Op die manier kunnen zoveel mogelijk starters gebruik maken van de lening. De gemeente Dinkelland heeft goede ervaringen met de starterslening. Blokhuis: “Het is al jaren een mogelijkheid voor een aantal inwoners om tóch een woning te kunnen kopen. Dinkelland biedt de lening aan sinds 2013 en sindsdien is de lening ongeveer 60 keer verstrekt. Er wordt dus voortdurend gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot een starterslening en ik verwacht daarom dat dat zo blijft. Het is voor de gemeente een beproefde manier om jongeren te stimuleren in Dinkelland te blijven wonen.” Meer weten over de starterslening? Op www.dinkelland.nl/starterslening is alle informatie te vinden.

Meer berichten