Gratis regentonnen voor Tubbergse inwoners

TUBBERGEN - De afgelopen jaren hebben we steeds meer te maken met lange droge zomers, maar ook piekmomenten qua regenval. Het plaatsen van een regenton kan op beide fronten helpen: wanneer meer mensen een regenton hebben komt er minder water in het riool en het bespaart ook kostbaar drinkwater door dit in de zomer te gebruiken voor het besproeien van de tuin.

De gemeente begon daarom afgelopen week met een proef met het aanbieden van 200 vouchers voor aanschaf van een regenton. Nog voor het bericht de meeste kranten haalde, waren de vouchers al vergeven - zó groot was de interesse voor de nu al geslaagde actie. Wethouder Erik Volmerink: “Met deze pilot willen we een bijdrage leveren aan de klimaatopgaven. Het water dat wordt opgevangen in de regenton, kan gebruikt worden voor het sproeien van de tuin. Hierdoor is minder leidingwater nodig. Bovendien draagt het gebruik van een regenton bij aan een stukje bewustwording om zuinig om te gaan met water.” Het installeren van een regenton heeft veel voordelen. Het water dat een regenton opvangt, komt niet in het riool terecht. Dit voorkomt overbelasting van het riool en onnodige zuivering van het water. Ook met minder tegels en meer groen in de tuin, kan het regenwater tijdens een hoosbui veel makkelijker in de grond zakken.

Grote interesse
In totaal werden 200 vouchers voor regentonnen beschikbaar gesteld voor de pilot. Hiervan waren 100 stuks gereserveerd voor rioleringsprojecten in de gemeente, de Woningstichting gaf 20 vouchers uit en 80 vouchers waren beschikbaar voor vrije uitgifte. Er zijn diverse voorwaarden; per huishouden kan 1 voucher aangevraagd worden van maximaal 100 euro. Hiermee kan men bij een lokaal bedrijf een ton kopen van minimaal 200 liter capaciteit. Eventuele meerkosten zijn voor eigen rekening. Het aansluiten van de ton doen zij ook zelf (met uitzondering van huurders van de Woningstichting. Hoewel er op dit moment geen vouchers meer beschikbaar zijn, kunnen mensen uiteraard ook op eigen gelegenheid een ton aanschaffen; deze hoeven niet duur te zijn. Mogelijk krijgt de actie vanwege dit succes nog een gevolg, afhankelijk van beschikbaar budget.

Meer berichten