Foto: Shutterstock

Twentenaar moet alert zijn op risico van schuurinbraken

TWENTE - De afgelopen jaren werd er in de regio Twente al geregeld voor gewaarschuwd: het risico van schuurinbraken. Afgelopen jaar zijn schuren helaas vaker het doelwit geworden van inbrekers.

Uit politiecijfers blijkt dat er in Overijssel van oktober 2020 tot en met maart dit jaar 40,7 procent meer schuurinbraken gepleegd zijn dan het jaar ervoor. Dit is fors meer dan de landelijke toename van 12 procent. Helaas zijn veel schuren nog steeds relatief slecht beveiligd: hang- en sluitwerk is matig, niet iedereen sluit ze altijd goed af en een alarmsysteem in de schuur is al helemaal een zeldzaamheid. Bovendien zijn vrijstaande schuren zoals in het buitengebied al helemaal een aantrekkelijk doelwit voor het dievengilde. Verzekeringsvergelijker Independer, die een en ander verzamelde qua cijfers, benadrukt uiteraard dat ook een goede verzekering niet uitkeert wanneer de schuurdeur gewoon open staat. Ziet u een verdachte situatie zoals een mogelijke schuurinbraak? Bel dan 112.

Grootste risico’s
In absolute cijfers werd afgelopen winter in totaal 387 keer ingebroken in schuren, boxes en garages. In absolute zin werden de meeste inbraken gepleegd in Enschede (89 stuks) en Hengelo (82 stuks). Oldenzalers lopen statistisch het grootste risico; hier steeg het aantal inbraken met 169 procent in de genoemde periode. Hengelo staat op de tweede plaats met 155 procent toename, gevolgd door Borne (46 procent toename), Haaksbergen (39 procent) en Enschede (32 procent toename)

Meer berichten