Waarschuwingsborden voor eenden bij Eeshof

TUBBERGEN - Of het nu om mensen gaat of om dieren; de gemeente Tubbergen koestert al haar inwoners. Nadat Clemens Brughuis uit Geesteren begin deze maand opperde om een waarschuwingsbord voor overstekende eenden en kuikens te plaatsen langs de Hardenbergerweg werd dan ook gelijk actie ondernomen.

Aanleiding hiertoe was het tragische incident vorig jaar waarbij meerdere kuikentjes nabij de sloot langs het Eeshofbos werden doodgereden. Afgelopen week onthulde kinderburgemeester Mats Nijhuis de twee waarschuwingsborden. Precies op tijd want de eerste kuikentjes zijn alweer geboren. Het blijft elk jaar weer een koddig gezicht; een moedereend die de straat oversteekt op de voet gevolgd door haar waggelende, pluizige nageslacht. Vaak gaat dat goed, maar soms vinden passerende snelheidsduivels het rempedaal van hun auto te laat met alle treurige gevolgen van dien. De gemeente Tubbergen hoopt met de borden automobilisten bewust te maken van de aanwezigheid van eenden en kuikens en zo de eendenpopulatie te beschermen. “We moeten het met elkaar zo veilig mogelijk houden op de weg”, geeft wethouder Erik Volmerink aan. “Voor onszelf, maar ook voor de dieren. Het is mooi dat inwoners dit ook zien én zelf met ideeën komen hiervoor. Hopelijk kan moedereend met haar kuikens nu veilig oversteken.”

Tragisch ongeluk
“Eenden horen bij de Eeshof”, vindt Clemens Brughuis, fotograaf voor News United. “De bewoners genieten er altijd enorm van om dat kleine grut te zien. Ik vind het zelf ook een leuk gezicht.” Maar de kuikens die hij vorig jaar aantrof stemden hem aanzienlijk minder vrolijk. “Een passerende automobilist reed te hard en stopte niet voor de overstekende moedereend met haar kuikentjes”, blikt hij terug. De moedereend overleefde het voorval wel. Het bericht werd met de foto’s van Clemens op de sociale media geplaatst en bracht meteen een stortvloed aan reacties teweeg. “Meerdere keren werd voorgesteld om langs de sloot bij het Eeshofbos waarschuwingsborden te plaatsen”, vertelt Brughuis. “Toen ik begin april de eerste kuikens weer zag mailde ik de gemeente Tubbergen. Amper drie dagen later kreeg ik een reactie. Het verzoek was gelijk opgepakt en er werd gevraagd waar de borden moesten komen.”

Meer berichten