Insectenhotel in Vasse

TUBBERGEN - Wethouder Erik Volmerink opende afgelopen week samen met basisschoolleerlingen uit groep 4/5 van de Mariaschool uit Vasse een bijen- en insectenhotel bij De Steenbrei.

Het luxe onderkomen heeft een plek gekregen op het grasveld ter hoogte van De Rietakker 6. Het bijen-en insectenhotel biedt een schuilplaats en onderdak aan verschillende insecten, zoals lieveheersbeestjes en bijen. Samen met de Groene Loper Losser Oldenzaal en een aantal lokale basisscholen plaatst de gemeente Tubbergen op drie plekken in de gemeente een groot insectenhotel. De leerlingen kregen van een imker uitleg over bijen en waarom deze insecten zo belangrijk zijn voor de natuur en voedsel. Daarna gingen zij met hulp van een medewerker van de gemeentewerf aan de slag om het bijen- en insectenhotel te vullen met compartimenten. Deze compartimenten hadden de leerlingen van tevoren al gevuld met verschillende materialen, zoals mos, dennenappels, stro en riet. Vervolgens zaaiden zij de grond rondom het hotel in met bloemenmengsel.

Erg belangrijk
“Lieveheersbeestjes, vlinders, pissebedden, bijen en nog veel meer insecten kunnen allemaal in de hotels logeren”, vertelt wethouder Erik Volmerink. Met dit project willen de gemeente Tubbergen en de Groene Loper Losser Oldenzaal iets goeds doen voor de natuur en ze betrekken daar vanuit educatief aspect ook de basisscholen bij. “Insecten zijn namelijk ontzettend nuttige diertjes”, vervolgt de wethouder. “Ze zijn dan wel klein, maar van grote waarde voor onze wereld. Ze bestuiven onze gewassen en bloemen en dienen als voedsel voor andere dieren. Hierdoor houden ze ons ecosysteem in stand.” Toch hebben insecten het door de verstedelijking helaas steeds moeilijker; er is minder groen om zich te nestelen. “Hierdoor krimpt de populatie en dat kan natuurlijk niet. Want insecten zijn namelijk ontzettend belangrijk voor het voortbestaan van de mens”, benadrukt Toos Benneker van de Groene Loper Losser Oldenzaal. Wethouder Volmerink adviseert dan ook iedereen om een insectenhotel in de tuin op te hangen. Volgens Benneker is het geen probleem dat de beestjes zo dicht bij elkaar in de buurt wonen: “Het blijkt dat verschillende soorten insecten prima samen kunnen leven in zo’n hotel. Zolang ze maar uit elkaars kamer blijven.” De insectenhotels zijn gemaakt door medewerkers Jan en Martin van de gemeentewerf. Ook basisscholen Kadhoes uit Albergen en de Aloysiusschool uit Geesteren doen mee aan dit project. Ook in die kernen komen dus insectenhotels.

Meer berichten