Foto: Shutterstock

Vier de vrijheid... met soep!

TUBBERGEN - Van 1 tot en met 5 mei worden in Tubbergen diverse Vrijheidsmaaltijden gehouden; gewoon kleinschalig, bij de mensen thuis. Hiermee wil men één van de afgelaste onderdelen van het vrijheidsjubileum alsnog inhalen.

Vorig jaar zouden ter gelegenheid van het 75-jarig vrijheidsjubileum ook in heel Nederland Vrijheidsmaaltijden gehouden worden, met de landelijke aftrap vanuit Tubbergen. Compleet met een gezellig randprogramma. Dit alles viel in het water door de crisis. In februari besloot de achterliggende werkgroep om als alternatief een online documentaire te maken, die vanaf 1 mei te zien is op www.vrijheid-verantwoordelijkheid.nl. In de documentaire komen inwoners, waaronder scholieren, uit de gemeente Tubbergen aan het woord over de oorlog, bevrijding, en de betekenis van vrijheid vandaag. Ook interviewde documentairemaker Bas Westerweel Frans Timmermans, historicus Mathieu Segers, filosoof Welmoed Vliegers en burgemeester Wilmien Haverkamp van Tubbergen over de vraag: hoe gaan vrijheid en verantwoordelijkheid samen?

Vrijheidsmaaltijden

Ook de Vrijheidsmaaltijden worden dunnetjes overgedaan en wel met de Vrijheidsmaaltijdsoep waarvoor het recept speciaal voor deze gelegenheid door chefkok en schrijfster Yvette van Boven is ontworpen. “Als gemeente mogen we 1.000 blikken soep uitdelen”, vertelt burgemeester Wilmien Haverkamp. “Ik zou het mooi vinden als jongeren in de week van 1 tot en met 5 mei met een blik soep onder hun arm op bezoek gaan bij ouderen in onze gemeente en samen met hen soep eten en in gesprek gaan over vrede en vrijheid. Uiteraard één-op-één zodat we de coronamaatregelen goed kunnen waarborgen. En voelen mensen zich daar niet goed bij, dan kunnen ze er ook voor kiezen om het blik aan te nemen van de jongeren en even een praatje over de heg te maken.” De Vrijheidsmaaltijdsoep-actie wordt georganiseerd door de gemeente met hulp van jongerengroep Rock Solid en FC Noaber. Jongeren die mee willen doen met deze actie kunnen zich hiervoor aanmelden via: www.fcnoaber.nl/aanmelden/. Ouderen die het leuk vinden om jongeren te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan, kunnen zich aanmelden via a.hampsink@noaberkracht.nl of tel. 06 4833 4634.

Meer berichten