Foto: Shutterstock

Burgerbelangen peilt mening over nieuw windmolenbeleid

DINKELLAND / TUBBERGEN - De gemeenteraadsfractie Burgerbelangen Dinkelland voert momenteel een enquête uit om de meningen te peilen over de geplande komst van windmolens.

De waarschijnlijke komst van windmolens in Noordoost-Twente blijft de gemoederen bezighouden. Onlangs las u hier al over in ieder geval één ontwikkeling: de vier gemeenten verlaagden hun bod voor deelname aan de Regionale Energie Strategie. Hoewel er aanvankelijk plannen lagen voor 18 grote windturbines, werd dit eind maart teruggebracht naar 9 windmolens. De gemeenten namen dit besluit onder meer op basis van een veranderde berekening bij de totstandkoming van hun bod. Uiteraard erkenden de wethouders hierbij ook dat het draagvlak voor de komst van windmolens sterk af aan het brokkelen was. De gemeenten benadrukken wel dat de verlaging van het RES-bod geen garantie is dat er niet alsnog meer windmolens geplaatst worden in de toekomst, hoewel het er ook minder kunnen zijn. Dit hangt af van andere ontwikkelingen, bijvoorbeeld op technologisch gebied. In totaal moet er in 2030 1,5 TWh duurzame energie opgewekt worden in Nederland. De Noordoost-Twentse gemeenten dragen hier dan 225 GWh aan bij.

Niet duurzaam

Burgerbelangen Dinkelland benadrukt dat zij voorstander zijn van een duurzaam klimaatbeleid en juist dáárom tegen windturbines. Zij zijn namelijk van mening dat windturbines juist niet duurzaam zijn; zo vergen zij 300 ton aan staal, 8 ton aan andere materialen en nog een 900 ton beton per windturbine. Een windmolen zou daarnaast ook een 1.000 liter per maand aan olie verbruiken. Naast dat de windmolens naar de belevenis van veel mensen een visuele aantasting zijn van het Noordoost-Twentse landschap, ziet Burgerbelangen Dinkelland nog meer risico’s; zo zouden windmolens gevaarlijk zijn voor vogels en zorgt het geluid en de slagschaduw voor stress bij mensen.

Enquête

Burgerbelangen Dinkelland wil met een enquête graag duidelijk maken hoe mensen denken over het proces tot nu toe. U kunt deze enquête invullen via www.burgerbelangendinkelland.nl

Meer berichten