Gemeente wil bouwen in Langeveen

Gemeente wil bouwen in Langeveen

LANGEVEEN - Omdat veel jongeren graag willen blijven wonen in hun geboortedorp, blijft de vraag naar bouwkavels groot. Dat geldt ook voor Langeveen. De gemeente komt nu met een plan om 9.000 vierkante meter grond te kopen voor toekomstige woningbouw. Het behouden van jongeren is een grote prioriteit voor de toekomst van deze kern; wie wegtrekt komt niet terug.

Het balletje kwam aan het rollen na een telefoontje van een aantal jongeren naar de dorpsraad. “Zij gaven aan dat ze graag wilden bouwen in Langeveen, maar dat daar geen mogelijkheden voor waren”, vertelt Edmond Geers van de dorpsraad. “Na de inventarisatie in ons dorp en een aantal gesprekken met de gemeente, heeft het college ervoor gekozen om grond aan te kopen op de plek waar de jongeren hebben aangegeven graag te willen wonen.” Het bewuste perceel ligt aan de Bruinehaarsweg. Door hier te bouwen, worden de twee helften van Langeveen min of meer met elkaar verbonden.

Inbreiding
“Ons beleid is in de eerste instantie gericht op inbreiding en niet op uitbreiding”, vertelt wethouder Erik Volmerink. “Omdat in Langeveen op korte termijn geen geschikte inbreidingplekken zijn, hebben we gekozen voor deze optie, waarmee de nog open plek tussen de twee helften van Langeveen wordt opgevuld.” Het plan wordt een mix van starterswoningen, levensloopbestendige woningen en vrije kavels. Wat dat betreft is er voor elk wat wils. “De kavelindeling is op basis van de gesprekken met de jongeren opgesteld”, zegt wethouder Erik Volmerink. “Deze is inmiddels gedeeld met de plaatselijke Werkgroep Wonen en met een afvaardiging van de jongeren uit Langeveen, zodat het uiteindelijke bouwplan straks zoveel mogelijk voldoet aan ieders wensen.” De dorpsraad is erg blij dat de gemeente hiervoor heeft gekozen. “In Langeveen wonen jongeren relatief lang bij hun ouders, zodat ze, als ze eenmaal kunnen bouwen, ook iets te besteden hebben”, zegt Edmond Geers. “Ze willen echt iets moois neerzetten, dus ik weet zeker dat dit nieuwbouwplan een echte aanwinst zal zijn voor ons dorpsgezicht.” De gemeenteraad zal in maart een besluit nemen over het voorstel.

Meer berichten