Column: Valentijn 2021
Foto: Shutterstock

Column: Valentijn 2021

De dag loopt op zijn eind, huissloffen en pyjama aan. Gedempt licht, begin van de dagelijkse overpeinzing. Wat ging er goed, wat ging er fout? Wie heb ik mogelijk te kort gedaan en waar moet ik morgen nog eens extra aandacht aan gaan schenken? Het gele memoblokje binnen handbereik en ik schrijf, ‘Zondag Valentijn’. Ik plak het memobriefje op de koelkastdeur als geheugensteuntje. Een handig hulpmiddel; ik geef toe dat ik wel eens wat vergeet. Het opschrijven op mijn nog te doen lijstje geeft een rustig gevoel voor het slapen gaan. 

Zaterdagavond thuis, 23.15 uur. Muziek op de boxen, Bruce Springsteen, Dancing In The Dark. Ik demp het licht en ik laat mij even gaan. Wil de muziek wat luider zetten, maar op tijd besef ik dat er ook nog buren zijn. Rustig blijven oudje. Je kunt geen vuurtje maken zonder een vonk. Onderuitgezakt komen na het tweede glas rode wijn de jeugdherinneringen terug. Valentijn vroeger. De propjes papier die ik afschoot met daarop stuntelig geschreven, “ik hou van jou”. Valentijnsdag, de dag dat we elkaar in de watten willen leggen. 

Samen is er niet bij dit jaar, want ook ik moet me aan de corona-afspraken houden en dat doe ik. Voor mij is het niet zo moeilijk want voor mij is het alle 365 dagen in het jaar Valentijnsdag. Dit heb ik niet van mij zelf, maar wist u trouwens dat de oorsprong van Valentijnsdag niets met liefde, maar alles met perversie en lust te maken had? Dat gebeurde vroeger ook, wanneer uit de hoge hoed de huissleutels werden verdeeld tijdens de tombola. Wie trok wie en daarna vrijwillig verplicht of vrij vrijen. 

Toch blijft Valentijnsdag, de dag van de liefde. Of dat nu een stille liefde is of gewoon je vriendin of vriend. Je wilt vandaag iets leuks of liefs tegen iemand zeggen of een presentje kopen. Het zit er niet in, de lingerie-etalages zijn er dit jaar niet op ingericht. Ook in de bloemenwinkel is het niet fleur op. Ik weet dat het leven met je geliefde en met anderen veel mooier kan zijn en dat je bijna niets op deze wereld alleen kunt. We hebben eigenlijk allemaal iemand nodig. 

Je dankbaarheid uitspreken naar Iemand die bij jou het verschil weet te maken, die mag gerust beloond worden, dus spreek het uit, verstop het niet. Ik ben een redelijk emotioneel mens, ik kan janken om mensen die iets moois doen voor andere mensen zonder aan zichzelf te denken. Ik vind het prachtig als mensen voor elkaar klaar staan. Ik doe daar graag aan mee. Op Valentijnsdag gaan mijn gedachten uit naar de mensen die iets of veel hebben betekend voor mij, maar ook naar die mensen die met heel veel verdriet zitten of niet samen kunnen zijn. Eigenlijk is het raar dat we een aparte dag moeten hebben in ons drukke leven om elkaar te vertellen, hoe dankbaar we iemand zijn of om tegen elkaar te zeggen dat we van elkaar houden. Eigenlijk zouden we zoiets iedere dag moeten doen, iedere dag lief zijn voor elkaar, iedere dag wat meer respect voor elkaar hebben. 

Een hele fijne Valentijnsdag gewenst.

Reactie Knipkaatje@gmail.com

Meer berichten