Gemeente Tubbergen verwelkomt medewerkers

Gemeente Tubbergen verwelkomt medewerkers

TUBBERGEN - De gemeente Tubbergen heeft afgelopen week 81 nieuwe medewerkers verwelkomt. Deze medewerkers zijn afkomstig van Soweco.

De gemeenschappelijke regeling (GR) Soweco is per 1 januari 2021 opgeheven. De medewerkers die bij Soweco werkzaam waren binnen de Wet sociale werkvoorziening (WSW) zijn allen overgegaan naar de gemeente waar zij woonachtig zijn. Het stoppen van Soweco was een jaren durend proces. Halverwege vorig jaar hakten de deelnemende gemeenten de knoop door. De onderbouwing is dat de uitvoering van deze voorziening, wat Tubbergen samen deed met Almelo, Wierden en Twenterand, bijzonder duur was. De gemeenten denken dat het lokaal onderbrengen van deze medewerkers in eigen organisaties kosteneffectiever zou moeten zijn. Niet verrassend leverde het proces ook veel weerstand op. Zo twijfelen tegenstanders van de opdeling of de nieuwe insteek ook echt goedkoper kán zijn. Bovendien zorgde het proces voor de nodige onrust bij een al erg kwetsbare groep medewerkers. Bij Soweco werkten immers mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij voor sommigen verandering zeer onwenselijk is. De gemeenten proberen daarom de overstap zo goed mogelijk te laten verlopen met zo min mogelijk grote wijzigingen.

Hartelijk welkom
Wethouder Hilde Berning heette afgelopen week een deel van de nieuwe collega’s van harte welkom bij de gemeente Tubbergen. De medewerkers kregen nieuwe werkkleding uitgedeeld en daarbij zat een kleine attentie. Alle andere medewerkers hebben deze attentie deze week via de post toegestuurd gekregen. “Het liefst had ik iedereen persoonlijk welkom geheten”, geeft wethouder Hilde Berning aan, “maar vanwege de huidige corona maatregelen kon dat natuurlijk niet.” De medewerkers zijn in dienst gekomen van de gemeente Tubbergen als eerste stap naar de lokale uitvoering van de WSW. “Een deel van de medewerkers werkte al voor de gemeente Tubbergen, maar zijn nu officieel in dienst. Ook de bussen waar ze in reden zijn omgestickerd naar Noaberkracht. Dat we het voor de WSW’ers zo dichtbij kunnen organiseren is belangrijk. Lokaal en dichtbij.”

Meer berichten