Foto:

Bel 112 bij vermoeden inbraak

TUBBERGEN - De afgelopen jaren is er in Noordoost-Twente veel aandacht geschonken aan veiligheid en criminaliteit. Hoewel we ons in deze hoek redelijk veilig wanen, zijn juist kleinere gemeenschappen aantrekkelijk doelwit voor criminaliteit. De komende tijd zal helaas weer een piek zichtbaar zijn qua inbraken - maar we kunnen zelf veel doen om dit te voorkomen.

Het is een fenomeen dat de politie in Noordoost-Twente nog vaak ziet: mensen sluiten ramen en deuren onvoldoende af. Ze gaan even kort naar de winkel, zijn even bij de buren of even op zolder. En de deur blijft dan gewoon open. Helaas is dit niet verstandig; zelfs in Tubbergen als statistisch veiligste plek van Nederland kan je slachtoffer worden van insluipers en inbrekers. De politie adviseert dan ook om altijd de ramen en deuren goed af te sluiten met deugdelijk hang- en sluitwerk. Ook wanneer u maar kort weg bent. De afgelopen jaren organiseerde de politie onder meer de 'witte voetstappen'-actie waarbij witte voetstappen als flyer achtergelaten werden bij woningen die overduidelijk niet goed afgesloten waren.

Schuurinbraken
Wat we ook nog regelmatig zien in plattelandsgemeenten zijn de schuurinbraken. Oost-Europese bendes komen hierheen om schuren open te breken en vervolgens met duur gereedschap aan de haal te gaan. Een beter beveiligde schuur met goede sloten is minder aantrekkelijk voor dieven.

Waakzaam blijven
Een ander belangrijk middel in de strijd tegen dieven is waakzaamheid. Een waakzame buurt is namelijk minder aantrekkelijk voor inbrekers. In Noordoost-Twente zijn diverse WhatsApp-groepen actief om elkaar te waarschuwen. Maar, zo benadrukt de politie: u moet ook áltijd 112 bellen. Zo is de pakkans namelijk een stuk groter door snellere alarmering.

Meer berichten