Afbeelding

Bankje als bedankje voor goede afvalinzameling

Algemeen

DINKELLAND / TUBBERGEN - De gemeenten Dinkelland en Tubbergen hebben inwoners bedankt voor het steeds beter recyclen van hun afvalstromen. Afgelopen week werden twee bijzondere bankjes geplaatst in Ootmarsum en Harbrinkhoek-Mariaparochie.

De bankjes werden vorige week donderdag 2 juli onthuld door de gemeenten en afvalinzamelaar ROVA. In Ootmarsum is het bankje geplaatst aan de Oldenzaalsestraat en in Harbrinkhoek-Mariaparochie aan de kruising Slagenweg-Leuvinksweldweg. Het opmerkelijke aan beide bankjes is dat deze gemaakt zijn van gerecycled plastic dat mensen ingeleverd hebben. “De afgelopen periode hebben we veel aandacht besteed aan het goed scheiden van afval en grondstoffen en hier hebben de inwoners goed gehoor aan gegeven”, laat wethouder Ben Blokhuis van Dinkelland weten. “We zien dat 15 procent van de inwoners beter pmd is gaan scheiden.” November vorig jaar begonen de gemeenten samen met ROVA aan een gerichte aanpak voor het goed scheiden van afval. Onder de noemer #Terugwinnaars werden inwoners geïnformeerd over het juist scheiden van afval en grondstoffen. Hierbij was speciale aandacht voor pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons).


Veel voorlichting
Samen met ROVA heeft de gemeente een uitgekiende aanpak ontwikkeld om inwoners te motiveren het afval zo goed mogelijk te scheiden, zoals extra voorlichting en het afvalscheidingsspel op de markt in Denekamp. Daarnaast zijn tijdens verschillende inzamelroutes van pmd voorlopers van ROVA meegegaan. Deze voorlopers controleerden visueel de inhoud van de containers. Vervuilde containers werden niet geleegd, maar voorzien van een kaart waarop stond wat voor vervuiling in de container zat. Inwoners kregen vervolgens de kans de vervuiling eruit te halen, waarna ROVA alsnog langskwam om de container te legen. Dit werkt goed; voor dit project was 37 procent van PMD-containers vervuild, nu nog maar 22 procent.

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 uur geleden
De kampioenstitel was een mooie afsluiter voor het elftal.
SDC '12's JO13-1 is kampioen! 20 uur geleden
Afbeelding
Zwembad de Kuiperberg op zondag 28 april weer open 20 uur geleden
Afbeelding
Eerste dameselftal SDC '12 viert kampioenschap 21 uur geleden
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 21 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 22 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 22 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 23 uur geleden