Waterschap alert op droogte: doe het rustig aan met water!

Waterschap alert op droogte: doe het rustig aan met water!

TWENTE - Deze week verliep weer bijzonder warm en droog. Ondanks de regenval die we eerder deze maand zagen, blijft het bijzonder droog in Twente. Het Waterschap Vechtstromen blijft alert op dit probleem.

De afgelopen twee jaar zagen we al fikse droogte in de zomermaanden. En de droogte van afgelopen jaar is zeker in Twente eigenlijk niet echt ingelopen. Een droge winter vloeide in een droog voorjaar, waardoor we de zomer nu al beginnen met een neerslagtekort. Het Waterschap Vechtstromen spreekt niet van 'droogte' in algemene zin; er zijn eigenlijk drie soorten droogte met een eigen betekenis. De meteorologische droogte gaat over de regenval; deze maand viel er wat regen wat goed is voor de natuur. De tweede droogte is de van de bodem; de bovenste laag werd goed nat door de regen en de natuur herstelt dan weer wat. De derde soort droogte is de hydrologische droogte; hierbij kijkt men naar de grondwaterstanden.

Problematisch
Afgelopen week was het neerslagtekort al 145 millimeter in Twente. Er is dus veel minder gevallen dan gebruikelijk. Hierbij komt dat we nu een record aantal zonne-uren zagen, waardoor veel water verdampt. Volgens het Waterschap verdampt op een zonnige dag met droge wind zo'n 10 miljoen kuub water.

Maatregelen
Het Waterschap Vechtstromen heeft beperkte mogelijkheden om iets te doen tegen de droogte. Zo kun je in het hoger gelegen Twente geen water aanvoeren, waardoor de regen dit moet aanvullen. Er zijn maatregelen genomen om water langer vast te houden. Verder riep ook waterbedrijf Vitens op om het gebruik van water te beperken op erg zonnige dagen in de komende zomermaanden.

Meer berichten