Hengelose kunstenaar zoekt Italiaanse textielarbeiders

HENGELO - Beeldend Kunstenaar Renata de Frankrijker uit Hengelo zoekt voor haar project ‘Historie en textiel’ Italiaanse werknemers die in de jaren 60 als gastarbeiders een aantal jaren in de textielindustrie hebben gewerkt in Twente. Door de corona-maatregelen moest haar project noodgedwongen stil worden gelegd, maar nu kan de zoektocht weer verder.

Het project komt niet zomaar uit de lucht vallen, want het heeft te maken met haar eigen culturele achtergrond. Haar moeder is in de jaren 60 vanuit Napels naar Nederland afgereisd om haar broer Luciano te bezoeken. Uiteindelijk is haar moeder hier gebleven en getrouwd met een Nederlandse man. Tijdens haar opleiding aan de kunstacademie in Utrecht koos zij voor de richting modevormgeving, vandaar ook de interesse voor de textiel.

Nostalgie
Via een aantal vragen met een korte filmopname wil Renata de Frankrijker weten hoe het voor de Italiaanse gastarbeiders was om te werken in de textielindustrie, hoe verliep de communicatie, voelden zij zich thuis in Nederland, is er een verlangen om terug te keren naar Italië en hoe gaat het nu bijna 60 jaar later? Met de verzamelde beelden en foto’s ontstaat een kunstwerk, dat in november zal worden geëxposeerd bij Perron1 in Delden.

Oproep
Hebt u zelf in de textielindustrie gewerkt of kent u Italiaanse werknemers uit de jaren 60, dan kunt u contact opnemen met onderstaande gegevens. De Frankrijker kan u dan ook meer vertellen over het project.

Contactgegevens:
Renata de Frankrijker,
rd.de.frankrijker@gmail.com,
06 57365536

Meer berichten