Afbeelding

Tubbergen pakt geluidsoverlast aan

Algemeen

TUBBERGEN - In Nederland wonen we relatief dicht op elkaar. Dit zorgt onvermijdelijk voor een mate van geluidsoverlast. Zeker bij oudere, minder goed geïsoleerde woningen kan verkeersoverlast voor een grote hinder zorgen. De gemeente wil dit probleem aanpakken met een saneringsprogramma.

De gemeente concludeert dat zo'n vijftig woningen in aanmerking komen voor het beter isoleren tegen geluidsoverlast. Deze woningen staan op de 'B-lijst', wat betekent dat zij een geluidsbelasting hebben vanwege verkeerslawaai tussen de 60 en 65 decibel. Een te hoge geluidsbelasting is nadelig voor de gezondheid in de brede zin, zo toonden vele onderzoeken eerder al aan. Van te veel herrie kun je letterlijk ziek worden. Het is dan ook goed dat dit aangepakt zal worden.

Maatregelen
Er wordt nu per woning onderzocht welke maatregelen genomen kunnen worden zodat inwoners in de toekomst minder last hebben van verkeerslawaai. Bijvoorbeeld geluidsisolerende beglazing, dakisolatie of plaatsing van een 'suskast'; een ventilatierooster met een verhoogde geluidwering. De luchtstroom gaat dan langs absorberende materialen om een deel van het geluid te absorberen.

Planning
De gemeente Tubbergen heeft van het Rijk een voorbereidingssubsidie ontvangen om dit op te starten. Wanneer de plannen klaar zijn, gaan deze uiterlijk in december naar het Rijk ter beoordeling. Als alles meezit kunnen de maatregelen in de loop van volgend jaar uitgevoerd worden. Een en ander is uiteraard sterk afhankelijk van de snelheid van besluitvorming en medewerking van bewoners.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 3 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten bij de Schaapskooi 24 apr, 13:48
Afbeelding
Onderhoud dak Pancratiusbasiliek 23 apr, 12:40
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Afbeelding
Gratis kraanwater in Ootmarsum 21 apr, 13:41
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56