Afbeelding

Maak je huis duurzamer met energiebesparende maatregelen

Algemeen

TUBBERGEN / DINKELLAND - De afgelopen jaren zijn de Noordoost-Twentse gemeenten al druk bezig met het thema duurzaamheid. Ze proberen niet alleen zelf energie te besparen en duurzame energieprojecten te faciliteren, maar ook juist inwoners te inspireren om ook hiermee aan de slag te gaan. Nu is eigenlijk een perfect moment om eens te kijken naar het verduurzamen van de woning.

In deze crisistijd voeren veel mensen toch al extra kluswerk uit in en om het huis. Dit kan dan ook een goed moment zijn om ook eens na te denken over de mogelijkheden om gas en energie te besparen. Zeker ook met het oog op de komende energietransiitie, waarbij we collectief afgaan van het gas en overstappen op duurzame bronnen. Het doel is om dan een goede balans te vinden tussen ons energiegebruik en de opwekking.

Veel te besparen

De Noordoost-Twentse gemeenten trekken gezamenlijk op in dit thema. Zo geven zij via www.energievannoordoosttwente.nl tips over het besparen van energie. Sommige zaken vergen een kleine investering, anderen zijn meer een gedragsverandering. Zo kan het vervangen van oude gloei- en halogeenlampen in huis een besparing opleveren van 35 tot 50 euro per jaar. Wanneer u in huis tochtige kieren en naden afdicht, kan de thermostaat een stukje lager. Dit scheelt dan zo'n 50 euro per jaar. Ook het gebruik van radiatorfolie voorkomt dat hitte naar buiten ontsnapt en u dus meer moet stoken. Wie graag écht goed wil besparen in de eigen woning kan ook kiezen om grotere klussen op te pakken met een hoger rendement. Zo levert het naisoleren van spouwmuren ongeveer 260 euro per jaar op, tegen een investering van 800 euro. Niet alleen verdient dit zich dus binnen vier jaar terug, het levert ook nog eens een hoger comfort op. Met gedragsverandering zoals korter douchen kunt u ook jaarlijks euro's besparen.

Levensloopbestendig huis

De gemeenten moedigen mensen ook aan om nu al na te denken over het levensloopbestendig maken van hun huis, bijvoorbeeld door de badkamer op tijd aan te passen met glijstangen en andere hulpmiddelen voor wanneer het fysiek minder gaat. Nu denken mensen hier pas aan wanneer het nodig is.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 9 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten bij de Schaapskooi 24 apr, 13:48
Afbeelding
Onderhoud dak Pancratiusbasiliek 23 apr, 12:40
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Afbeelding
Gratis kraanwater in Ootmarsum 21 apr, 13:41
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56