Afbeelding

Dinkelland zet in op meer biodiversiteit

Algemeen

DINKELLAND - Zonder bijen geen bloemen en zonder bloemen geen groenten, fruit of noten. Een grote verscheidenheid aan planten en dieren zorgt ervoor dat bloemen bestoven worden, de bodem vruchtbaar blijft en ziektes of plagen binnen de perken blijven.

Die kringloop van het leven noemen we biodiversiteit, maar die neemt helaas af. Daarom maakt de gemeente Dinkelland een aantal keuzes in het openbaar groen die de biodiversiteit moeten stimuleren. Als inwoner kunt u natuurlijk ook met een beetje eigen initiatief helpen de biodiversiteit in Dinkelland een impuls te geven. Biodiversiteit is dus van groot belang om de natuur goed haar werk te laten doen. Er sterven steeds meer planten- en diersoorten uit, waardoor de biodiversiteit afneemt. Ook verschillende bijensoorten worden met uitsterven bedreigd. Bijen zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van een groot deel van alle planten en bloemen. Zij kunnen alleen niet leven zonder een grote verscheidenheid aan bloemen die op verschillende momenten bloeien.

Andere beplanting
"Om te voorkomen dat de biodiversiteit nog meer achteruit gaat, moeten we niet alleen maatregelen nemen, maar ook anders leren denken”, licht wethouder Ben Blokhuis toe. “Het kan zijn dat de openbare ruimte er iets anders uit komt te zien dan u gewend bent. Wij nemen namelijk andere keuzes dan we tot nu toe hebben gedaan.” Een voorbeeld hiervan is het planten van drachtbomen.“Deze bomen geven nectar of stuifmeel af aan de bijen. Hoe meer van deze bomen, hoe makkelijker het voor de bijen wordt om van nectarbron tot nectarbron te vliegen.” Daarnaast gaat de gemeente verschillende grasstroken omvormen tot bloemenweides.

Nieuw maaibeleid
Ook het maaibeleid in de gemeente Dinkelland is onder de loep genomen. De gemeente blijft de bermen ecologisch maaien. Dit draagt goed bij aan het verschralen van de bermen waardoor de bodem geschikter wordt voor bloeiende kruiden en grassen. Bij het onderhoud van de sloten gaat de gemeente over van het fijnmalen van de begroeiing (klepelen) tot ecologisch maaien, dus maaien en afzuigen. Bovendien is besloten de wadi’s en de ruimtes rondom de wadi’s nog slechts twee keer per jaar te maaien. Hierdoor ontstaat een erg mooie natuurlijke begroeiing met meer bloeiende kruiden.

Afbeelding
Vrijwilligers van de EHBO gaan langs de deuren 13 apr, 18:07
Sportcentrum de Vlaskoel in Tubbergen
Onderzoek één gezamenlijk sportbedrijf 13 apr, 14:02
De artiesten maken muziek van alle tijden, van Scarborough tot Rio.
Fair Tunes met Vocalgroup Ofkoors en Trio Gilet 12 apr, 18:09
VAST verwijst naar: Voor Aangepast Sporten Tubbergen.
Kinderkledingbeurs schenkt cheque aan VAST 12 apr, 14:03
Afbeelding
10e editie Kunst Kijken in Tubbergen 12 apr, 12:00
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Afbeelding
Wandel met een gids over Landgoed Singraven 11 apr, 18:52
 De tot aan dat moment minst scorende ploeg in de 4e divisie legde maar liefst zes ballen in het goal van TVC '28.
SDV Barneveld heer en meester in hun eigen huis tegen TVC '28 11 apr, 14:50