Afbeelding

Drone helpt grutto's

Algemeen

GEESTEREN - Vier zeldzame gruttokuikens zijn op een opmerkelijke manier gered door de Vogelwerkgroep Geesteren. Er werd een weidevogeldrone ingezet om ze te vinden en verplaatsen naar een veiliger plek.

De gruttokuikens waren met hun ouders onderweg naar een plasdrasgebiedje zo'n 200 meter verder van hun eerdere locatie. De kuikens moeten hiervoor echter een diepe sloot oversteken; afgelopen jaar overleefden kuikens dit niet. Hierop heeft de Vogelwerkgroep Geesteren een drone ingezet, voorzien van speciale software van Droneexpert in Bentelo.

Zoektocht
Gebiedcoördinator Leonard Rouhof van Agrarisch Natuurbeheer Midden Overijssel vroeg of zij de kuikens konden vinden met de drone. Piloot Robin Woudstra en veldwerker Maarten Rijsman zijn zondagochtend om 04.45 uur naar het weiland gegaan, ruim voor zonsopkomst. “Twee kuikens waren vrij snel gevonden. Ze zaten nog bij het nest", legt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren uit. Maar nummer drie vonden zij veel later en nummer vier pas na heel lang zoeken. De kuikens drukken zich. Ze blijven stil zitten totdat het gevaar is geweken. Als een kuiken gaat lopen zie je een puntje bewegen op je beeldscherm en kan de veldwerker het diertje met de GPS-coördinaten vinden en oppakken. De piloot en veldwerker moesten dus enorm veel geduld hebben", vertelt Hennie Schröder. "Dit hebben we nog niet eerder gedaan en voor zover bekend is dit uniek in Nederland.”

Op pad
"De kuikens lopen al anderhalf uur nadat ze uit het ei zijn gekropen en twee kuikens waren al onderweg naar een plasdrasgebied, 200 meter verderop. Ze waren misschien al een dag aan het lopen", zegt Hennie Schröder. De kuikens zijn in een bak met vier flessen warm water gelegd waarna in kleine etappes van eerst 10 meter, daarna 20 meter, 30 meter en uiteindelijk 50 meter naar het plasdrasgebied gebracht, vertelt Schröder. "De ouders hadden eerst niet in de gaten dat de kuikens in de plastic bak zaten en bleven boven het nest vliegen. Ook dat is nieuw voor ons. De ouders begrepen pas na enige tijd dat hun jongen in de verwarmde plastic bak zaten." Schröder filmde de hereniging van de moeder met de kuikens na vier uren in touw te zijn geweest met zijn mobieltje. "Dit was een prachtig moederdagcadeau."

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 15 uur geleden
De kampioenstitel was een mooie afsluiter voor het elftal.
SDC '12's JO13-1 is kampioen! 16 uur geleden
Afbeelding
Zwembad de Kuiperberg op zondag 28 april weer open 16 uur geleden
Afbeelding
Eerste dameselftal SDC '12 viert kampioenschap 17 uur geleden
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 17 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 18 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 18 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 uur geleden