Afbeelding

Hoe gaat Tubbergen meer bewegen?

Algemeen

TUBBERGEN - De gemeente Tubbergen wil graag stimuleren dat meer mensen sporten en bewegen. En ook dat iedereen hier goed de kans voor krijgt met een goed, divers lokaal sportaanbod. Het opstellen van het Lokaal Sport- en Beweegakkoord moet hier uiting aan geven.

De gemeente stelde Moniek Kleinsman aan als Sportformateur. Zij werkt samen met de diverse sportaanbieders en andere partijen om een breed gedragen lokaal sport- en beweegakkoord op te kunnen stellen. Dit past goed binnen de bredere opzet van het Maatschappelijk Akkoord Tubbergen. "Als gemeente willen we werken volgens het principe van Positieve Gezondheid. Daarbij ligt de focus op wat iemand wel kan, in plaats van wat hij of zij niet meer kan", legt wethouder Hilde Berning uit. "We richten ons op de mensen zelf, op hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt. Sport en bewegen kan hier ook een belangrijke bijdrage aan leveren, want het is niet alleen goed voor je lichaam, maar biedt ook kans om sociale contacten op te bouwen. Daarom willen we graag een Lokaal Sport/beweegakkoord dat niet alleen van de sportverenigingen is, maar waar alle inwoners hun voordeel uit kunnen halen. We hopen dus dat ook andere partijen meedoen, zoals het onderwijs, zorg- en welzijnsorganisaties, bedrijfsleven of zelfs het toerisme."

Thema's
In het Lokaal Sport/beweegakkoord zullen verschillende thema's aan bod komen, waaronder positieve sportcultuur, vitale sport- en beweegaanbieders, inclusief sporten en bewegen en duurzame sportinfrastructuur. "Daarbij moet je denken aan zaken als, hoe gaan we om met een vrijwilligerstekort of vergrijzing. Of wellicht dat huisartsen zien dat er voor een bepaalde doelgroep geen geschikt aanbod is qua bewegen en dat dat voor sportverenigingen een kans is om daar wat mee te doen", licht Berning toe. "Er zijn in onze gemeente al samenwerkingen op deze thema's en dat willen we in het Sport/beweegakkoord opnemen. De voetbalclubs hebben bijvoorbeeld een convenant waarin zij samen optrekken om een bijdrage te leveren aan een gezondere leefstijl door bijvoorbeeld andere soorten activiteiten te organiseren en hun accommodaties hiervoor beschikbaar te stellen."

Brede samenwerking
Hoe het Lokaal Sport/beweegakkoord er precies uit komt te zien is aan alle partijen die aanhaken. Zij worden daarin begeleid door Moniek Kleinsman, die is aangewezen als sportformateur. Zij gaat het proces begeleiden en is daarin onafhankelijk. Kleinsman heeft jarenlang als topsportster op de schaatsen gestaan en weet hoe belangrijk sporten en bewegen is. "Ik heb veel zin om hiermee aan de slag te gaan", licht Kleinsman toe. "Vanuit mijn werk als verpleegkundige heb ik kennis van welzijn in de breedste zin van het woord en omdat ik al jaren help bij de organisatie van het Sportgala ben ik bekend met de Tubbergse sportwereld. Ik wil graag zoveel mogelijk mensen kunnen betrekken bij het maken van het Lokaal Sport/beweegakkoord. Van huisartsen tot fysiopraktijken en scholen, ik hoop dat iedereen die linksom of rechtsom met sport, beweging en gezondheid te maken heeft wil meedoen."

Meepraten
De komende tijd gaat Kleinsman aan de slag om bij verschillende partijen op te halen wat zij graag in het Lokaal Sport/beweegakkoord terug willen zien. Wilt u hierover meedenken? Of bent u benieuwd wat het voor u kan opleveren? Neem dan contact op met Moniek Kleinsman via: lokaalsportakkoord@tubbergen.nl of via 0612078085.

Snelle behandeling is essentieel, zeker bij een herseninfarct.
Kunt ú een beroerte goed herkennen? 14 uur geleden
Naast de spreekuren houden de OV-ambassadeurs ook regels proefreisjes om dit in de praktijk te brengen.
Vrijwilligers helpen u op weg met openbaar vervoer 18 mei, 12:39
Afbeelding
Duofiets in Denekamp 18 mei, 12:29
Anneke Sipkens tourde al door het land om kennis te maken met de vele leden.
Vijf maanden na de fusie van ANBO-PCOB: waar staan we nu? 18 mei, 10:42
Fraudeurs sturen vaak digitale facturen, al dan niet na een telefonisch contact. Let goed op wát u tekent of betaalt!
Gemeenten waarschuwen weer voor aanbieders van nepgidsen 18 mei, 10:38
Afbeelding
Run Bike Run Deurningen viert 25-jarig jubileum op 23 juni 17 mei, 16:24
Mascotte Dirkie promoot onder leiding van het Oranjecomité Weerselo en de Noaberkermiscommissie de vernieuwde Weerselose kermis.
Noaberkermis moet leuke traditie levend houden voor de jeugd 17 mei, 16:17
Afbeelding
Streep door plan AZC aan Foksweg 17 mei, 15:18