Afbeelding

Dinkelland koopt grond voor toekomstige woningbouw

Algemeen

DINKELLAND - Hoe ziet de toekomstige woningvoorraad en woningbehoefte van de Dinkellanders er uit de komende decennia? Voor een groot deel is dit gecalculeerd koffiedik-kijken. Maar de gemeente wil al vast inspringen op een toekomstige behoefte door nu grond aan te kopen voor toekomstige bouwprojecten.

Gemeenten worstelen momenteel volop in Twente met hun afwegingen voor toekomstige woningbouw. Zo is er aan de ene kant een steeds grotere vraag naar individuele wooneenheden, maar aan de andere kant kampen gemeenten ook met groeiende vergrijzing. En in sommige gevallen zelfs demografische leegloop. Het is dan ook een uitdaging om een goede balans te vinden tussen bouwen voor de huidige behoefte en het voorkomen van leegstand op langere termijn. Om in de behoefte te voorzien komt de gemeente nu grond tussen de Sombeekweg, Scandinavië-route en de Brandlichterweg in Denekamp. In totaal gaat het om bijna tien hectare grond.

Woningbehoefte
De gemeente voerde het afgelopen jaar gesprekken met alle kernen om zo een beter beeld te krijgen naar de woningbehoefte op korte en langere termijn. Voor Denekamp wijzen de signalen op een behoefte van 10 à 15 nieuwe woningen per jaar. Er zijn op dit moment echter alleen nog een handvol kavels beschikbaar op plan 't Pierik en plan Aveskamp; bestemd voor vrijstaande woningen. Er dreigt dan ook een tekort aan passende bouwgrond te ontstaan als de gemeente geen actie onderneemt.

Aankoop
De gemeente anticipeert met de koop op een behoefte op de langere termijn. Het is niet zo dat de gemeente nu direct kavels uit zal geven, benadrukt verantwoordelijk wethouder Ben Blokhuis. "We hebben zo wel de mogelijkheid om dat te kunnen doen wanneer het nodig is. Door deze grondpositie in te nemen zijn we niet compleet afhankelijk van de plannen en de planning van projectontwikkelaars en kunnen we zelf ook bijvoorbeeld starters van een bouwkavel voorzien."

Afbeelding
Ontdek Hart van Noordoost-Twente online 1 uur geleden
Afbeelding
'Wish' in het Kulturhus 21 uur geleden
Dauwtrappen
Dauwtrappen in Deurningen gisteren
VocalGroup For You toont graag hun talent op woensdag 29 mei.
VocalGroup For You geeft optreden voor Tubbergen Toont Talent 30 apr, 13:03
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur Mijande Wonen 29 apr, 14:18
De drone is een handig hulpmiddel om nesten te ontdekken met zo min mogelijk verstoring. (Foto: Hennie Schröder)
Record aantal nesten van grutto's ontdekt met drone 29 apr, 12:01
Er is veel mooie natuur gerealiseerd de afgelopen jaren. Ga mee en ontdek het eindresultaat van al deze inzet.
Laatste Natura 2000-excursies Manderheide op 23 mei en 5 juni 27 apr, 13:43
Afbeelding
Bedreiging in de gemeentepolitiek 27 apr, 13:17