Afbeelding

Duurzaamheidsfondsen van start in NOT-gemeenten

Algemeen

DINKELLAND - Steeds meer inwoners, organisaties en ondernemers zijn actief bezig met duurzaamheid. We kunnen en moeten allemaal iets doen om ons energieverbruik en milieuvoetafdruk terug te dringen. Om hierbij te helpen is deze maand het Energiefonds Twente van start gegaan. Ook in Dinkelland en Tubbergen kunnen zo duurzame investeringen bekostigd worden.

Het Energiefonds Twente is de overkoepelende uitvoeringsorganisatie voor de gemeentelijke energiefondsen. Met dit geld worden bedrijven en instellingen ondersteund die duurzame maatregelen willen nemen. Bijvoorbeeld het beter isoleren van hun panden, plaatsing van zonnepanelen of andere maatregelen. Zij lenen dan geld voor deze investeringen tegen zeer gunstige tarieven. De gemeenten willen zo een belangrijke hindernis - de betaalbaarheid - wegnemen voor deze organisaties. Zo kunnen projecten gerealiseerd worden die anders niet mogelijk zouden zijn. In Dinkelland is in totaal 2 miljoen euro beschikbaar, in Tubbergen 1 miljoen euro. In Oldenzaal is 1 miljoen euro beschikbaar en in Losser slechts 200.000 euro.

Voorwaarden
De fondsen verstrekken leningen die minimaal 5.000 en maximaal 50.000 euro omvatten. Het geld kan verstrekt worden aan bedrijven, instellingen, verenigingen en zelfs energiecoöperaties. Het is dus nadrukkelijk geen fonds voor de particulier; zij kunnen al gebruik maken van andere duurzaamheidsleningen. Afhankelijk van de specifieke organisatie en gewenste investeringen kunnen de voorwaarden wel heel gunstig zijn.

Gunstig lenen
De leningen worden verstrekt op basis van 5, 10 of 15 jaar looptijd. Standaard betaalt men dan 2,2 tot 2,9 procent rente, maar maatschappelijke organisaties betalen slechts 1 tot 1,0 procent rente. Wanneer een bedrijf of instelling daarnaast gelijk ook minimaal 100 vierkante meter aan asbesthoudend dak saneert, kunnen zij gebruik maken van dezelfde lage rente als maatschappelijke organisaties. Wie meer wil weten over de voorwaarden en het aanvragen van leningen kan ook kijken op: www.energiefondstwente.nl

Afbeelding
Avondwandeling Landgoed Singragen 1 uur geleden
Afbeelding
Wandeling in het Dal van de Mosbeek 2 uur geleden
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo gisteren
Afbeelding
Paspoort tijdig verlengen 4 mei, 13:39
Zelf groente verbouwen is gezellig én gezond.
Verloting volkstuintjes afgerond 4 mei, 12:30
Afbeelding
Repair Café Vasse woensdag 8 mei 3 mei, 14:34
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 3 mei, 14:29
Afbeelding
Rustig aan op het Thijplein Rossum 3 mei, 13:46