Afbeelding

Harry Lenferink schenkt laatste kunstwerk

Algemeen

TUBBERGEN - Kunstenaar Harry Lenferink onthulde afgelopen weekend zijn waarschijnlijk laatste kunstwerk: het beeld Kruispunt.

De inmiddels 86-jarige kunstenaar onthulde een bronzen beeld op een bijzondere, historische plek: het kruispunt van de Grotestraat en Molenstraat. Het symboliseert de geschiedenis van de plek, die vroeger een centraal ontmoetingspunt was. Burgemeester Haverkamp en Lenferink onthulden afgelopen zaterdag samen het beeld. "De gemeente Tubbergen is hem dankbaar voor het beeld én het gebaar", aldus de burgemeester.

Meer beelden
Het is niet de eerste keer dat de Tubbergse kunstenaar een object schenkt aan de gemeenschap. "De heer Lenferink is binnen onze gemeente een bekende en belangrijke kunstenaar en heeft zijn liefde voor Tubbergen geuit in diverse prachtige beelden", vertelt Haverkamp. "Denk aan het beeld 'Kracht en snelheid', dat symbool staat voor de klootschieterssport. Ook schonk hij de sculptuur 'Here red ons wij vergaan', die staat nabij de ingang van de Delle."

Laatste schenking
Het beeld 'Kruispunt' is een halfronde bronzen plaat met lijnen die staan voor een kruispunt. Hoewel de ideeën nog altijd floreren, laat Lenferink weten dat dit beeld zijn laatste gedoneerde werk is. "Inmiddels ben ik 86 jaar en mijn fysieke toestand achtervolgt mij. Dan krijg je er een knoeiwerk van en dat moet je niet willen. Ik heb er vrede mee." De Tubbergenaar wilde nog één keer een bijdrage leveren aan de samenleving en benaderde burgemeester Haverkamp. "De burgemeester reageerde gelijk heel enthousiast en ik ben de gemeente zeer dankbaar voor de toestemming voor de plaatsing van het werk", vertelt Lenferink. "Dat geef ik overigens niet weg, ik draag het over." Haverkamp benadrukte het zeer te waarderen dat de heer Lenferink een laatste beeld voor de gemeenschap heeft gemaakt. "Iets wat, gezien zijn leeftijd, ontzettend bijzonder is", vindt de burgemeester. Martin Paus, voorzitter van stichting Heemkunde Tubbergen, vindt het beeld een verrijking voor Tubbergen. "Heel mooi hoe het kunstwerk een stukje historie markeert", aldus Paus. Hij schreef ook een gedicht bij het kunstwerk.

Slechts één op de vijf mensen heeft een EHBO-diploma. Meer mensen met deze basiskennis zou erg fijn zijn.
EHBO Rossum-Saasveld biedt dit najaar een basiscursus EHBO aan 14 mei, 13:29
Meyra verwelkomt u graag tijdens de open dagen op 24 en 25 mei.
Open dagen bij Meyra in Hengelo 14 mei, 13:29
Afbeelding
Ontdek de geheimen van Huis Singraven 14 mei, 12:56
Afbeelding
Militaire oefening regio IJsselland en Twente komende week 14 mei, 10:25
Afbeelding
Campagne: let iets vaker op de snelheid in het verkeer 13 mei, 13:07
Hoewel wespen vaak als hinderlijk worden ervaren, spelen ze een belangrijke rol in het ecosysteem.
Komt de tijd van wespen er weer aan? 13 mei, 13:02
Afbeelding
Vakantiegeld komt eraan! 13 mei, 10:31
Afbeelding
Nominaties voor het sportgala 12 mei, 14:05