Afbeelding

Vogels in je achtertuin

Algemeen

TWENTE - In de lente is een goede en veilige broedplek voor vogels erg belangrijk. Helaas verdwijnen er in de natuur steeds meer natuurlijke nestplaatsen, doordat er steeds meer bomen worden gekapt. Ook hebben vogels door de betere bouwmethodes van tegenwoordig minder plekken om nesten te bouwen; er zijn immers veel minder kieren en hoekjes. U draagt een steentje bij aan de voortplanting van veel algemene vogelsoorten door een geschikte huisvestiging te plaatsen in uw tuin voor de diverse vogels.

Met een paar kleine aanpassingen zult u merken dat de vogels uw tuin vaker zullen bezoeken. Een tuin vol met struiken, bomen en hagen trekt vogels aan, dit komt doordat u hierdoor de natuur nabootst. Vogels eten graag de bessen op die aan de struiken groeien. Daarnaast bieden diverse planten ook een extra voedingsbron voor de vogels. De planten trekken namelijk verschillende insecten aan, waar de vogels gek van zijn. Een aantal planten zijn: hop, wilde wingerd, vingerhoedskruid en boerenwormkruid. Ruim tijdens het onderhouden van uw tuin de takken en het bladafval niet op, deze zijn uiterst geschikt voor de vogels om een nest mee te bouwen.

Nestkasten
Naast het groen in uw tuin, lokt u ook vogels naar uw tuin door een eigen nestkast in uw tuin te plaatsen. Een nestkast met een opening van Ø 25-28 mm is geschikt voor kleinere vogels, waaronder de pimpelmees en het winterkoningkje. Een invliegopening van Ø 32-55 mm is geschikt voor de koolmees en de mus en een opening van Ø 45 mm trekt spreeuwen en bonte spechten aan. De ideale tijd om een nestkast schoon te maken is wanneer de jonge vogeltjes net uitgevlogen zijn. Maak bij het schoonmaken enkel gebruik van biologisch afbreekbare middelen die niet schadelijk zijn voor de vogels.

Nestkast ophangen
Let erop dat u de nestkast niet in de volle zon ophangt, maar ook op een plek waar weinig regen komt. Hang hiervoor de invliegopening in de oostelijke richting. Vogels houden namelijk van de ochtendzon, wat uiterst geschikt is voor de jonge vogels om op te warmen. De nestkast wordt geleverd zonder stokje voor de opening om te voorkomen dat er eksters en gaaien op gaan zitten om de jongen op te eten.

Vogels voeren
Helaas bevat standaard vogelvoer niet voldoende voedingsstoffen voor de vogels. Geschikt vogelvoer bestaat uit verse zaden, pinda's en vetten. Let er daarbij wel op dat pinda's erg gevoelig zijn voor aflotoxine, een gif dat wordt geproduceerd door een schimmel. Helaas zijn vogels hier erg vatbaar voor.

Afbeelding
Avondwandeling Landgoed Singragen 2 uur geleden
Afbeelding
Wandeling in het Dal van de Mosbeek 4 uur geleden
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 4 mei, 14:45
Afbeelding
Paspoort tijdig verlengen 4 mei, 13:39
Zelf groente verbouwen is gezellig én gezond.
Verloting volkstuintjes afgerond 4 mei, 12:30
Afbeelding
Repair Café Vasse woensdag 8 mei 3 mei, 14:34
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 3 mei, 14:29
Afbeelding
Rustig aan op het Thijplein Rossum 3 mei, 13:46